Два роки по тому

Минулого тижня українські, європейські та американські політики й дипломати обговорили у Вашингтоні перспективи України через два роки після Помаранчевої революції.

Лейтмотивом виступів було те, що політична боротьба, переговори щодо формування коаліції та розкол помаранчевих сил створили ситуацію невизначеності як для українського суспільства, так і для друзів і партнерів за кордоном.

Колишній президент Польщі та безпосередній учасник переговорів між владою та опозицією під час Помаранчевої революції Олександр Квасневський висловив жаль із приводу того, що питання про вступ України до НАТО відклали.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст зауважив, що розвиток подій в Україні не був непередбачуваним. Зокрема, розпад помаранчевої коаліції досить природний через суперечності між учасниками коаліції та боротьбу за владу. Крім того, зазначив Гербст, у помаранчевій коаліції були люди, які «прагнули влади заради влади», а також особи, стосовно яких «виникло питання про корупцію».

Водночас  колишній посол застеріг від передчасного песимізму щодо України, відзначивши певні досягнення за останні два роки – проведення вільних чесних виборів, свобода слова тощо. Ключовим для української влади буде збереження цих надбань, зазначив Джон Гербст.