Адвокатура: звільнитися від стереотипів

Скільки в Україні адвокатів? Нізащо не вгадаєте. Бо в нашій країні цього ніхто не знає. Втім, керівники Асоціації правників України називають більш-менш конкретну кількість – десь між 20 і 30 тисячами осіб.

За словами в.о. президента Асоціації правників України Сергія Коннова громадська організація з гучною назвою лише створюється. Хоча на папері Асоціації вже 4 роки. В адвокатському русі існує чимало нерозв’язаних проблем. Про це на нещодавній прес-конференції вела мову Клара Маргулян – адвокат із
52-річним стажем.

Адвокатура, на думку Клари Григорівни, повинна нарешті звільнитися від стереотипів навіть недавнього часу, адже до 1993 року вона перебувала в підпорядкуванні Мін’юсту України. Тобто йдеться про те, що всім підрозділам захисницької системи слід навчитися працювати самостійно, без опіки з боку держави.

Клара Маргулян вважає, що об’єднані у сильну організацію адвокати зможуть багато зробити, аби викорінити корупцію в судах, прискорити розгляд справ. Турбує також застосування незаконних методів дізнання стосовно підзахисних. Ухвалено відповідну Міжнародну конвенцію, яку ратифікувала й Україна. Але на ділі в нашій державі тортури, які застосовують до затриманих з метою визнання ними своєї провини, стали радше правилами, аніж винятками. І ще одне. У Кримінально-процесуальному кодексі встановлено норму: при розгляді у судах кримінальних справ рівність прав звинувачення і захисту. Але у житті нерідко виходить так, що суддям і представникам прокуратур дають у судах матеріали досудового слідства, адвокатам же відмовляють у цьому з різних причин. Як будувати захист, коли ти не знайомий із матеріалами справи? Запитання риторичне.

Під час прес-конференції оглядач «Вечірки» запитав у її організаторів, коли в Україні буде впроваджено досвід Литви, Нідерландів, Болгарії щодо надання затриманим безплатної адвокатської допомоги. Мені пояснили, що відповідний пілотний проект уже діє в Харкові. Але чекати найближчим часом якихось надпозитивних результатів не варто. Бо згідно з постановою Кабміну, призначеному державою адвокату, скажімо, у кримінальній справі, платять 15 гривень за день. Це дуже мало, а тому досвідчений спеціаліст на таку роботу ніколи не погодиться. От якби йому платили, як суддям… Тож представники ЗМІ зрозуміли – держава на такий революційний крок навряд чи піде.