Рівновага у верхах

Фаворити виграли і в гостях

Вищолігові колективи здолали третину турнірного шляху. Проте рівноваги в чемпіонській гонці так і не порушили. До того ж у турнірній таблиці залишилися лише два клуби, що й досі не пізнали гіркоти поразки. Це – «Динамо» та «Шахтар».

Матч тижня. Від поєдинку в Дніпропетровську очікували сенсації. Мовляв, і «Динамо» восени малопереконливе, і «Дніпро» тепер на ходу. Але гору взяли кияни. І за грою, і за результатом – насправді переконливо. Гості побили дніпропетровців їхньою ж зброєю – винятковим умінням знайти свій шанс у контратаці. Не гірше, ніж кияни, діяти «другим номером» може хіба що «Дніпро». Однак у рідних стінах Протасов і його підопічні були позбавлені свого головного козиря. Відтак екс-чемпіон узяв повноцінний реванш у конкурента за квітневу поразку на столичному стадіоні. Ця перемога в Дніпропетровську виявилася для «Динамо» третьою поспіль і дев’ятою взагалі в шістнадцяти гостинах на тамтешньому «Метеорі».

Стрілець тижня. Мендоса, перуанський форвард донецького «Металурга», першим у нинішньому сезоні відзначився стрілецьким хет-триком у календарному вищоліговому матчі. Три його голи принесли другому за рангом донбаському колективу вольову перемогу над аутсайдером з Луганська. Для «Металурга» цей хет-трик лише четвертий в історії. Для Мендоси – взагалі перший. Натомість «Зоря» закріпилася в ролі рекордсмена. Хоча втіхи від такого досягнення не багато: луганці найчастіше, аж сім разів, пропускали в чемпіонатах України по три голи від одного футболіста в одному матчі. По п’ять хет-триків є в пасиві «Ворскли», тернопільської «Ниви» та «Прикарпаття».

Повернення тижня. Збіг обставин, а може, й знакова подія: саме звітного туру долучилися до великої гри одразу кілька стрижневих виконавців, тривала відсутність яких була постійною темою публічних висловлювань фахівців. Мова про динамівців Реброва та Клебера і гірників Чигринського та Ткаченка. Вони не просто розпрощалися з лазаретом, але й встигли набути більш-менш непоганих функціональних кондицій. Жодному з цього квартету так і не поталанило відзначитися чимось особливим у повторній прем’єрі, хоча кожний з них і допоміг одноклубникам виграти зустріч у гостях. Однак більш важливим є факт їхнього повернення з огляду на чергові матчі «Динамо» та «Шахтаря» в євролігових перегонах. Принаймні кадровий, а може й тактичний вибір для Дем’яненка та Луческу відтак буде насправді багатшим.