«Молодість» переїхала

З 21 по 29 жовтня в Києві відбудеться 36-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». Головною і радикальною відмінністю фестивалю буде його змінене місце розташування: замість Будинку кіно «Молодість» проходитиме в кінотеатрі «Баттерфляй-Ультрамарин» на вулиці Урицького.

Відкриття і закриття «Молодості» традиційно відбудеться в Національному палаці «Україна». На відкритті буде продемонстровано стрічку «Париж, любов моя». Це – міжнародний кіноальманах із шістнадцяти новел, режисери якого знані кінематографісти – брати Коени, Гас Ван Сент, Том Тіквер... Прем’єра стрічки відбулася у травні на Каннському кінофестивалі. Цікаво, що під час «Молодості» українські кінематографісти фільмуватимуть короткі стрічки про Київ, створюючи таким чином своєрідний український аналог картини «Париж, любов моя». Новели про Київ  зніматимуть Андрій Толошний, Іван Тимченко, Ірена Карпа, Євген Бондар, Марія Халпахчі, Андрій Руденко.

А закриється «Молодість» прем’єрою мексикансько-іспанського фільму Гільєрмо Дель Торо «Лабіринт Фавна». Церемонії урочистого відкриття і закриття «Молодості» демонструватиме телеканал «1+1».

У конкурсній програмі фестивалю у трьох категоріях візьмуть участь усього чотири українські фільми.

У студентському конкурсі Україну представлять Богдана Смирнова зі стрічкою «Стрижка», Олександр Усик із «Диявольською теоремою», Ольга Орєхова із «Днем затемнення». У короткометражному конкурсі від України – Мирослав Слабошпицький з фільмом «Жах», у повнометражному – Алан Бадоєв із розкрученою і очікуваною картиною «ORANGELOVE». Загалом у конкурсній програмі – стрічки з понад двадцяти країн світу.

Журі «Молодості» цього року очолить відомий режисер із Великої Британії Джон Ірвін. До його складу увійдуть також кінокритики Володимир Войтенко (Україна) і Мірко Вучкович (Сербія), режисери Філіп Байон (Польща) і Олексій Герман-молодший (Росія).

Очікується приїзд західної зірки, можливо, Шарон Стоун. Уже підтверджено візити на «Молодість» Кіри Муратової, Ренати Литвинової, французів Людевін Саньє, Жана-Марка Барра, Жерара Депардьє.

Покази фільмів позаконкурсної програми відбуватимуться в кінотеатрах «Жовтень»,  «Київ», «Київська Русь», кінозалі Києво-Могилянської академії.  Серед позаконкурсних програм – традиційні «Панорама українського кіно 2005/2006», «Фестиваль фестивалів», «Сучасне кіно Франції», «Німецький бульвар»,  «Нове російське кіно». Також у цьогорічній програмі – ретроспектива фільмів Лукіно Вісконті (до 100-річчя з дня народження режисера), програми «Ігор Савченко та його учні» (до 100-річчя з дня народження режисера), «Піонери британського кінематографа: німе кіно 1896-1908», «Довгі ночі короткого метражу» Великої Британії, Німеччини, Франції, програма кіношколи імени Конрада Вольфа (Німеччина), програма кіношколи імені братів Люм’єрів (Франція) тощо.
Крім того, з 25 до 28 жовтня в кінотеатрі «Київська Русь» удруге відбудеться Міжнародний кіноринок «Молодість».