Нові ідеї й кошти для квартири

У четвер відбувся бізнес-ланч Київського міського голови Леоніда Черновецького зі столичними бізнесменами. Перед його початком нам удалося поговорити з деякими учасниками благодійного обіду.

«У великого бізнесу є чим поділитися і що розповісти мерові про сьогоднішні проблеми у місті, – сказав президент компанії «Київстар GSM» Ігор Литовченко. – Наша компанія – найбільший платник податків у Києві. Щодо проблем, то вони стосуються будівництва офісних приміщень і пов’язаної із цим дозвільної системи від міста. Саме про це я розмовлятиму з Леонідом Михайловичем».

Комерційний директор фірми «Агромат» Володимир Рева зізнався, що ідея ланчу йому сподобалася: «Інакше мене тут не було б». Жодних преференцій як результату розмови із Київським міським головою Володимир Іванович не чекає: «Головне, щоб не заважали, пільги нам не потрібні. Програми для цієї зустрічі не готував. Приїхав просто пообідати й поспілкуватися».

Практику зустрічей міського голови з бізнесменами підтримав і перший заступник директора бізнес-центру «NEST» Сергій Овчинников: «Мер дуже зайнята людина, і часто важко зрозуміти його особисту позицію з окремих питань. Тому спілкування під час ланчу дає змогу дізнатися про його думки і наміри. Сподіваюся, подібні зустрічі стануть регулярними, що свідчитиме про відкритість нашого мера і нової влади».

Із гендиректором ТОВ «Валмі Автомотив» Валерієм Мироновим та головою правління АКБ «Укрсоцбанк» Борисом Тимонькіним поговорити не встигли: приїхав Леонід Черновецький і відбулася прес-конференція. «Я із задоволенням нагодував би всіх журналістів, – зазначив мер, – але головне моє завдання – не журналісти і не бізнесмени, а люди, які потребують соціальної підтримки. Ми запропонували таку форму спілкування з бізнесменами, як обід, під час якого зможемо поділитися думками про міські та бізнесові проблеми. Мені потрібні нові ідеї».

За рахунок цього та інших благодійних обідів, які мер планує проводити щомісяця, найближчим часом хтось отримає квартиру із тих, хто за старої влади ніколи не мав би такої можливості.

– На яку суму розраховуєте від кожного бізнес-ланчу?

– Сьогодні ми обідаємо з п’ятьма бізнесменами. Кожен із них заплатив до спеціального фонду на придбання чергової квартири для знедолених людей по три тисячі доларів. До речі, моя зарплата як мера теж переказується до цього фонду. Внески від кожного такого ланчу дадуть змогу купувати квартири для соціально незахищених киян. Усі учасники благодійної програми отримають повний звіт про використання пожертвуваних ними коштів. Кожен представник київської бізнес-еліти, який візьме участь в акції, може бути впевнений: виділений ним грант обов’язково знайде свого адресата. Бажаючих узяти участь у благодійному обіді зі мною було багато, але у вузькому колі краще зрозуміти міські і бізнесові проблеми. Головна ж ідея заходу – заохотити бізнесменів до меценатства.

– Що ви хочете почути від своїх співрозмовників?

– Я не чекаю спеціально підготовлених запитань, ми досі не зустрічалися. Хочу продемонструвати киянам, що діалог зі мною можливий не лише знедолених, а й тих, хто працює на Україну. Кожному – своє.

– На ланчі з вами п’ятеро бізнесменів. Це свідчить про брак шляхетних людей?

– П’ятеро – це вже дуже серйозно. Наприклад, тут присутній пан Литовченко, бюджет якого для Києва становить 20 млн. грн. щомісячно.

–  Яка собівартість цього обіду?

– Вона дорівнює нулю: ресторан «Бельведер» зобов’язався усіх нагодувати.

Меню ланчу нам не повідомили, проте дещо дізнатися все ж вдалося. Планувалося пригощати європейською кухнею. Із салатів були цитрусовий та з качки з овочами. Головною стравою мав стати шніцель по-віденськи. Були десерти, чай і кава на вибір, біле і червоне вино.

Ведеться підготовка до наступного бізнес-ланчу. До адміністрації звертаються керівники фірм і бізнесмени (наприклад, голова правління «UMC»), які вже висловили бажання взяти участь у наступних благодійних обідах із мером.