Виміряй тиск – попередь інсульт

Щороку більш як сто тисяч українців стають жертвами інсульту, одна третина їх – молодші 65 років. Десять мільйонів хворіють на артеріальну гіпертензію, вісім мільйонів – на ішемічну хворобу серця і один мільйон – на цукровий діабет. Інсульт посідає третє місце у списку хвороб, від яких помирають українці.

У бюджеті-2007 на програму «Гіпертонічна хвороба» виділено 78 мільйонів гривень, але чи дійдуть ці кошти вчасно до лікувальних установ? На сполох б’ють громадські організації, зокрема, Асоціація боротьби з інсультом.

Варто знати, що коли показники артеріального тиску 140/90 мм рт. ст., то шанси потрапити в реанімацію з інсультом збільшуються втричі. До такого діагнозу підштовхує надмірна вага, тютюнокуріння, цукровий діабет, захворювання серця. Слідкуйте, аби окружність талії не перевищувала 88 см (у жінок) і 102 см (у чоловіків).

Важливим моментом програми «Гіпертонічна хвороба» є її соціальний аспект – реабілітація. На жаль, саме реабілітаційних центрів, оснащених сучасною медтехнікою, у нас бракує, зокрема, і в Києві. У столиці діє один – на базі 18-ї клінічної лікарні і, певна річ, він не справляється з потоком хворих. Тож люди, які перенесли таку складну недугу, стають інвалідами інколи на все життя – опиняються у візках чи прикуті до ліжок.

Асоціація боротьби з інсультом запроваджує акцію «Виміряй тиск – попередь інсульт», що проводиться в рамках першого Всеукраїнського «Дня боротьби з інсультом». Вона відбудеться в Києві на майдані Незалежності 7 жовтня з 11.00 до 16.00. Тут можна буде зміряти атеріальний тиск, поспілкуватися із кардіологами, неврологами, фахівцями МОЗ.