Економіку повертають олігархам

Хоча проект держбюджету тільки внесли до Верховної Ради, і він не пройшов першого читання, але претензій вистачає. Деякі експерти називають його чи не найгіршим за останні роки.

Нашоукраїнець Микола Катеринчук пояснює, що бюджет-2007 фактично вбиває малий і середній бізнес. Бо саме на плечі цих підприємців лягає найбільший податковий тягар і вони найсильніше відчують на собі всі інфляційні процеси. Зате великий бізнес, навпаки, заохочують з допомогою державних програм розвитку та податкових пільг у вільних економічних зонах.

– Основна ідея бюджетного процесу – створення олігархічної системи економіки за рахунок малого і середнього бізнесу, – впевнений Микола Катеринчук. – Хтось має заплатити за те, що відбулося 2004 року.

Депутат має рацію: на Майдані малий і середній бізнес були чи не найпередовішими силами. Схоже, тепер їх карають.

Спрощену систему оподаткування планують залишити лише для фізичних осіб. А оскільки податок на доходи зросте з 13 до 15 відсотків, то почнеться подальша тінізація економіки. Зарплату все частіше платитимуть у конвертах. До того ж, українському бізнесу загрожує масове звільнення робітників пенсійного віку, які, працюючи, не зможуть отримувати пенсію.

За словами депутата Ксенії Ляпіної, пільги отримають в основному близькі до депутатів від коаліції підприємства. У результаті олігархи з провладною політичною орієнтацією почуватимуться, як сир у маслі, а інші бізнесмени страждатимуть. Тому очікуються не інвестиції в економіку, а дотації окремим компаніям.

Остаточно доб’ють конкуренцію вільні економічні зони. Оскільки тамтешні імпортери отримають шалені пільги, то іноземна продукція виявиться дешевшою за вітчизняні аналоги і «вб’є» українського виробника. Насправді в цих зонах доцільно зменшувати збори лише при ввезенні обладнання для підприємств,  а не готових виробів.

Про розвиток підприємництва влада також не надто думає. Бо на урядову програму його підтримки виділили всього 1,8 млн. гривень. Для прикладу, на ремонт Донецького аеропорту передбачено 140 млн. державних коштів.

По суті, нова економіка повернула Україну на 180 градусів. Народний депутат Володимир Лановий стверджує, що бюджет відображає кардинальну зміну курсу, задекларованого на Майдані. Коаліція відмовляється від ринкових механізмів управління економікою і від ідеї встановлення громадянського суспільства, яке формується на базі середнього класу. Забувають і про рівність усіх бізнесових суб’єктів. У результаті ми переходимо до централізованої системи управління економікою.

Водночас урядовці поступово нехтують потребами освіти, науки, гуманітарної схеми. Про це свідчить розподіл бюджетних коштів. Кабінет Міністрів пропонує в 65 разів зменшити фінансування Міністерства оборони, в 10 – Міністерства освіти й науки і у 8 – Міністерства з надзвичайних ситуацій. Зате в 7 разів зросли видатки на господарсько-фінансовий департамент секретаріату Кабінету Міністрів, який обслуговує урядовців. Також у кілька разів збільшили фінансування Міністерств економіки, фінансів та будівництва. Цікаво, що Мінфін отримав право розпоряджатися 29 мільярдами бюджетних коштів і розподіляти їх на власний розсуд.

І з таким бюджетом і про євроінтеграцію, мабуть, доведеться забути. Уся справа в підході до розвитку економіки. Уряд робить ставку на великий бізнес. Воно й зрозуміло: чимало депутатів особисто в цьому зацікавлені. Але нехтування інтересами малих підприємств, фактичне придушення їх податками – це явно не європейський підхід. Адже на важку промисловість ставка робиться в країнах «третього» світу. Там же й управління економікою нерідко централізоване. На Заході ж розвивають саме дрібний та середній бізнес.