Пільги дорожчі за коаліцію?

Учора народні депутати відмовилися скасувати свої пільги. У знак протесту автор відповідного законопроекту Юлія Тимошенко віддала представникові фракції Партії регіонів Євгенові Кушнарьову знамените своє біле намисто.

Проектів закону про внесення змін до Закону «Про статус народного депутата» (щодо упорядкування діяльності та скасування пільг) було два. У своєму лідерка БЮТ пропонувала вже нині скасувати пільги на державне житло у столиці для народних депутатів, на безплатне медобслуговування, на користування всіма видами транспорту за державний кошт, різноманітні матеріальні допомоги та компенсації тощо. Згідно з проектом депутатам надавалося б службове житло на час каденції ВР.

Законопроект нашоукраїнця Бориса Беспалого передбачав скасування цих пільг для депутатів наступного скликання ВР, окрім безплатного транспортного обслуговування, яке, мовляв, потрібне депутатам для роботи, зокрема зустрічей із виборцями.

Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що КПУ підтримає закон у першому читанні. Водночас, вимагаючи знизити 20-тисячні зарплати двох тисяч чиновників вищих органів влади і зрівняти їх із середньою зарплатою всіх держслужбовців в Україні, що становить нині 1100 гривень.

Представник Партії регіонів Євген Кушнарьов назвав пропозицію Тимошенко фарисейством і спекуляцією, адже, за його словами, за 15 років незалежності України багато борців із пільгами зробили собі політичну кар’єру, а пільги й досі існують. «Одного намиста на вашій шиї вистачить, щоб середньостатистична українська сім’я безбідно жила п’ять років», – заявив він, звертаючись до Юлії Володимирівни.

Тимошенко мовчки зняла намисто і подарувала його промовцеві. Коаліціянти запропонували передати намисто на експертизу, аби дізнатися скільки воно коштує насправді. Тимошенко підтримала таку ідею, заявивши, що «це звичайна біжутерія, у якій немає жодної перлини». А закликаючи скасувати пільги, додала: «Депутатам совість потрібна, все інше вам не потрібне».

Утім, як виявилося, не всі обранці такої ж думки. Законопроект Беспалого набрав 206 голосів, Тимошенко – 215, тобто жодного не було ухвалено навіть у першому читанні. Кнопки «за» тиснули бютівці, соціалісти й комуністи, половина нашоукраїнців і двоє (з 180) регіоналів. Це голосування, як бачимо, «розкололо» антикризову коаліцію, що нині буває нечасто.