Захистили від стресів і болючих уколів

4 жовтня в усьому світі відзначали День захисту тварин. 75 років тому товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про свою готовність щорічно відзначати цю дату і організовувати різноманітні масові заходи, аби привернути увагу суспільства до необхідності гуманного ставлення до представників фауни. Цього року до нього широко долучилася й Україна.


У середу в Києві вже зранку небо захмарилося, а під обід навіть почав накрапати невеликий дощик. Тому в Київському зоопарку, де саме збиралися дітлахи й дорослі на акцію, присвячену Міжнародному Дню захисту тварин, захвилювалися, чи не зіпсує погода свято. Але в природі таки й справді все взаємопов’язано, тому не могла небесна канцелярія бути проти того, аби люди долучилися до захисту своїх братів менших.  Щойно клоуни-ведучі сповістили про початок свята, як із-за хмар виглянуло сонечко:  спочатку несміливо, а потім щиро позолотило підрум’янені осінню дерева та кущі на алеях зоопарку, заіскрилося на плесах ставків і озерець.

Пожвавішали й чотирилапі та крилаті мешканці кліток і вольєрів і з не меншою, ніж дітлахи, цікавістю почали розглядати численних маленьких галасливих відвідувачів. Лише слон Бой, який звик до того, що він чи не найпопулярніший у зоопарку, мало звертав уваги на людей, а переймався власними справами – жував сіно, обсипав себе пилюкою та час від часу помахував хоботом. Але дітворі й цих неспішних рухів велетня вистачало, аби аж захлинатися від надміру вражень. Через їх захоплені вигуки майже не чути було екскурсовода-зоолога.

На щастя, біля інших тварин, як і по дорозі від вольєра до вольєра, діти з цікавістю слухали цікаві розповіді про мешканців Київського зоопарку, який через рік відзначатиме своє століття. Тут чимало зникаючих тварин. Серед них такі рідкісні як кінь Пржевальського та олень Давида, а також найбільші у світі представники сімейства котячих – амурські тигри. Про те, що живеться чотирилапим у столиці України непогано, свідчить  їх потомство. У нашому зоопарку розмножуються навіть тянь-шанські бурі ведмеді, що вважається рідкістю у світі. Султана й Дінару виловили в природі та поселили в Києві ще в 70-і роки минулого століття. І тривалий час серед собі подібних мешканців зоопарків колишнього СРСР вони залишалися єдиною парою цього виду ведмедів, що розмножується.

Прикраса однієї з водойм Київського зоопарку – граціозні, але дуже вибагливі представники африканської фауни, – вінценосні журавлі – теж почуваються у нас, майже як удома. А оскільки відтворення цього рідкісного виду птахів – унікальне явище для зоопарків світу, до нашого вишикувалася «черга замовників» на одержання вінценосних пташенят. У Київському зоопарку також розмножуються пугачі, канарські казарки і пелікани, що в неволі трапляється вкрай рідко.
Цього року поповнилися родини уссурійського білогрудого ведмедя, європейської рисі, кенгуру, свинохвостої макаки, зеленої мавпи, павіанів – анубіаса і гамадрила, макаки-резуса. З’явилися пташенята в пугача, сірого журавля, фазанів – королівського та Злеота, – великої білої чаплі, білощокої казарки. Усі ці тварини та птахи занесено до Червоної книги.

Торік «Вечірка» розповідала про рідкісних степових птахів, занесених до Червоної книги, які теж добре прижилися у столичному зоопарку. Найприємніше те, що тут багато тварин живуть довше, ніж у природі. Наприклад, у Київському зоопарку бурий ведмідь прожив 44 роки, а середня тривалість життя цих тварин у природі складає не більше 30 років.

Окрім екскурсії по зоопарку дітям показали ще й фільм про тварин та незабутнє екзотик-шоу зі справжнім крокодилом і пітонами. Діти теж влаштували виставку своїх малюнків, на яких були «портрети» чотирилапих, сценки з їх життя тощо. А восьмикласниці середньої школи №68 Саша Муравйова і Юля Стужук (на знімку) разом із друзями із гуртка вишивання, бісероплетіння і м’якої іграшки Будинку дитячої творчості Шевченківського району виготовили кумедних пухнастих котиків, цуциків, тигренят і левенят.

Як і годиться у свята, отримав Київський зоопарк і подарунок. Компанія «Київстар» у присутності журналістів вручила начальникові науково-просвітницького відділу зоопарку Кирилу Трантіну сертифікат на 2,5 тисячі євро для придбання пневматичної рушниці для вакцинації тварин. Завдяки їй ветеринари зможуть проводити вакцинацію без стресу для тварин і небезпеки для себе. Така рушниця заряджається спеціальною капсулою з вакциною і на відстані декількох десятків метрів з неї робиться постріл. Капсули практично не поранюють шкіри і не завдають болю тваринам. Оскільки коштує такий хороший і безболісний «шприц» понад дві тисячі євро, тому дозволити собі придбати його має змогу не кожен зоопарк. А от тваринам у нашому зоопарку тепер робитимуть уколи безболісно й на відстані. І це ще один приємний і корисний результат відзначення в Україні і, зокрема в Києві, Дня захисту тварин.