Безперспективних – у крематорій

Усі собаки, які потрапляють до притулку, обов’язково проходять 10-денний карантин, після чого безпородні ще три дні чекають на нових хазяїв. Породистих утримують довше, якщо кінологи роблять висновок щодо їхньої перспективності. Проте є тварини, щодо яких уже через кілька днів комісія робить висновки, що їх ніхто не забере або віддавати їх небезпечно. Передусім це стосується агресивних собак. Таких евтаназують (усипляють), адже інакше така тварина стане для тих, хто її візьме, монстром. Відбраковують майже 80 відсотків собак.

Усіх евтаназованих собак без механічних пошкоджень передають заводу, де їх утилізують. Власники домашніх улюбленців ховають їх на нелегальному кладовищі на Русанівці, навіть пам’ятники встановлюють деяким. Але невдовзі запрацює й офіційний собачий цвинтар.

– Головне управління комунального господарства виступило замовником облаштування кладовища для тварин, – розповів нам заступник начальника управління охорони навколишнього природного середовища Микола Іллінський. – Це питання включено до програми соціально-економічного розвитку столиці на 2006 рік. На цвинтарі діятиме крематорій, буде територія для колумбарію і для захоронення. Територію в майже 4 гектари розташовано за озером Алмазним біля ТЕЦ-6 на Троєщині. Будівництво ведеться вже два роки.