Повернення додому

Мешканець Броварів В.Босюк звернувся до нас із проханням повідомити, як можна взяти собі собаку з притулку. Ми попросили розповісти про це директора КП «Притулок для тварин» Мирона Кучинського (на знімку).

– За телефоном:

432-08-11 можна записатися на поїздку до Бородянки, – повідомив Мирон Володимирович. – Щоп’ятниці з Києва до притулку ходить мікроавтобус, яким можна приїхати, подивитися, які собаки є в наявності. Якщо вибрали якогось – слід сплатити в середньому 50 гривень. Суму визначають кінологи, ветеринарні лікарі та економіст, виходячи з віку тварини та її фізичних даних. Якщо це старенький собака, ціна менша.

Переважно до нас потрапляють агресивні, старі і проблематичні тварини, які не можуть ужитися в сім’ї. Чимало чотирилапих через 2-3 дні нам повертають, бо не можуть із ними впоратися. Це добре, що хоч повертають.

Хочемо віддати всіх собак, які потрапили до нас, здоровими. Обов’язково вакцинуємо їх проти сказу. Торік нових власників знайшли 560 тварин. Одна проблема: не всі хочуть забирати стерилізованих. Але стерилізація – один із шляхів боротьби з безпритульністю собак.

Ми зробили експеримент – почали вживлювати тваринам чіпи – за ними можна відстежити, кому вона належить. Знаєте, яка реакція? Люди одразу почали відмовлятися, бо з’являється відповідальність: легко можна довести, що саме їхній Шарик чи Барбос, скажімо, покусав когось. Перед тим як узяти собаку, слід поміркувати: чи потрібний він вам і чи зможете його утримувати. Тут відповідальність більша, ніж завести дитину.

Причини повернення тварин здебільшого однакові. Скажімо, приходить молода пара і забирає стаффордшира чи бультер’єра. Невдовзі повертають, кажуть, що він агресивний. Річ у тім, що забраний із притулку пес уже має сформований попереднім власником характер. Аби змінити його психологію, потрібен досвідчений кінолог.