Не сипте сіль на рану

Не всі знають, як правильно діяти, аби зменшити шкоду від опіків. Часто можна почути, як обпечену шкіру змащують гусячим жиром, обліпиховою олією, посипають сіллю, крохмалем чи поливають спиртом. Чи доцільно це робити? На це запитання відповідає лікар-комбустіолог, доктор медицини Микола ПовстЯний.

На жаль, не всі засоби, «перевірені в народі», підходять для загоювання опіків, зауважує лікар. Тож варто знати кілька правил долікарської допомоги при опіках. Передусім – ліквідувати джерело високої температури. Якщо на людині загорівся одяг. Найліпше вилити на потерпілого холодну воду. Це стосується і травм від гарячої води і пари. Якщо шматки тканини під впливом високої температури прилипли до тіла, їх не можна відривати. Навколо такої ділянки слід обережно обрізати одяг.

Що обов’язково треба пам’ятати, так це те, що шкіра гине не стільки від зіткнення із джерелом тепла, як від наступного перегрівання. А тому до приїзду «швидкої», уражені частини тіла впродовж 15-20 хвилин потрібно поливати холодною водою з-під крана. Можна покласти на обпечену поверхню чистий намочений у холодній воді рушник.

Чи не найголовніше: при опіках дуже важливо уникнути інфікування ран, простіше кажучи, їх забруднення. У жодному разі їх не можна змащувати жирами, крохмалем чи содою, обливати сечею. Не можна поколювати чи зрізати пухирі, оскільки вони певний час виконують захисну функцію. Цю процедуру має зробити лікар у спеціалізованому закладі. У домашніх умовах найперше, що потрібно зробити, – це закрити рани захисними пов’язками. Якщо уражено значну поверхню тіла, можна скористатися чистим простирадлом.

Біль від опіків дуже сильний. Але не варто давати потерпілому аналгетики – вони все одно не здатні вгамувати страждання.

Через перегрівання організму, втрату плазми із ран пацієнт відчуває спрагу. Йому треба давати багато пити. Найліпший лужно-сольовий розчин: на 1 л води по 1 столовій ложці солі й соди. Можна пити мінеральні води. Але в жодному разі не солодкі напої, які можуть спричинити блювоту.