Два різновиди пташиного грипу

Небезпечний для людини вірус пташиного грипу Н5N1 має два генетично несхожих різновиди.

Такий висновок зробили співробітники Центру з контролю й запобігання інфекційним захворюванням (США) після дослідження понад 300 зразків вірусу Н5N1, взятих у Китаї, В’єтнамі, Камбоджі, Таїланді та Індонезії.

На думку американських вчених, до 2005 року всі випадки зараження людей пташиним грипом були спричинені одним типом вірусу – Н5N1. Однак різновид вірусу, виявлений торік на території Індонезії, істотно вирізняється за своїм генетичним складом від штаму вірусу, що поширюється в інших країнах Південно-Східної Азії.

Учасниця досліджень доктор Ребека Мартен зазначає, зокрема, що генетична мінливість вірусу пташиного грипу зростає в міру поширення його в різних регіонах світу. Якщо 2003 року ми мали тільки один різновид вірусу, то нині їх два.

Про наявність суттєвих генетичних особливостей в «індонезійського» штаму вірусу Н5N1 йшлося у звіті китайських учених про масштаби дослідження, яке було опубліковане у науковому журналі США. Саме автори цього дослідження сверджують, що штам пташиного грипу Н5N1, що поширюється нині Європою, Центральною Азією й Африкою, утворився внаслідок мутації на території Китаю.