Навіщо їсти зародки пшениці?

Не один раз наші читачі зверталися із запитанням, яка користь від споживання зародків пшениці та інших зернових культур, при яких недугах їх варто вживати тощо? Чому вони такі популярні в сучасній дієтології і чи справді такі помічні, як пишуть?

Проаналізувавши численні публікації й діставши коментарі вчених-дієтологів, доходиш висновку, що це справді ефективні природні радіопротекторні засоби. Тривалий час зародки пшениці та олію з них досліджували у Науковому центрі радіаційної медицини, в Інституті експериментальної радіології АМНУ та інших наукових закладах. І які ж результати? А вони більш ніж втішні. Скажімо, зародки пшениці підвищують вміст білка у крові, сприяють нормалізації роботи печінки, активізації обмінних процесів в організмі, поліпшують реологічні властивості крові, нормалізують функції щитоподібної і підшлункової залоз.

Хоч би що там говорили, а численні наукові дослідження доводять, що ми живемо за вкрай несприятливого впливу хронічної дії малих доз опромінення (радіації). На думку вітчизняних вчених, приміром, доктора медичних наук Андрія Сердюка, незважаючи на плинність часу після чорнобильської аварії, клінічно незаперечними є як наслідки первинного радіаційного ураження, так і дія тих факторів, вплив яких ще відчуватиметься впродовж наступних десятиліть. Це означає тільки одне – потрібно шукати речовини, які захищали б організм від віддалених наслідків радіації – ізотопів цезію, стронцію, вуглецю, америцію, плутонію. Науковці нашої країни вже переконалися, що використання радіозахисних сполук хімічного походження в еферентній (очисній) терапії не дає бажаного результату. Зокрема через токсичну дію цих речовин, здатність акумулюватися в організмі та спричиняти негативну побічну дію. Отож, пошук активних захисників організму почали вести у царині природних радіопротекторних продуктів.
Про цілющі властивості олій із зародків пшениці першими повідомили вчені середньовіччя Амірдовлату Асасіаци та Беруні. Їхній досвід сприяв збереженню інтересу до злакових як джерела біологічно активних речовин. Понад 15 років проводять експериментальні і клінічні дослідження щодо ефективності зародків пшениці, рослинної клітковини, спіруліни, фіточаю, сиропу шипшини з календулою, кропивою, еламіном і чорноплідною горобиною українські вчені. Зокрема вчений-фармаколог Л. Москаленко доводить, чому пшеничний зародок – це адаптоген нового покоління, ефективний імуномодулятор та радіопротектор. Докладно вивчивши вітамінний, амінокислотний та мікроелементний склад зародків злакових культур, вона запропонувала унікальну технологію для створення лікувально-профілактичних засобів – нутрицевтиків.

Отже, пшеничний зародок – це найцінніший природний концентрат унікальних поживних речовин, до складу якого входить 40 відсотків білків, 12 відсотків жирів, 48 відсотків вуглеводів та інші біологічно активні речовини. Енергетична цінність 100 г продукту – близько 400 Ккал. У пшеничному зародку втричі більше протеїну (32%) і в сім разів – жиру (13%), ніж у зерні. Білок зародка наближається до білка тваринного походження. А це дає змогу використовувати його в дієтах хворих на цукровий діабет.
Склад білка зародка пшениці – надзвичайний. Він містить незамінні амінокислоти в кількості понад 30% до загального вмісту білка – це лізин, лейцин, треонін, валін тощо. Як відомо, енергетичною базою для живих клітин є фітогормони. Їх також достатньо у зародку, і вони сприяють виробленню в організмі так званих Т-хелперів і Т-кілерів, які запобігають токсичному й онкологічному ураженню клітин організму.

Вітамінний склад зародків пшениці унікальний: 12 найменувань! І серед них токофероли (сім модифікацій) – вітамін Е, тіамін – В1, провітамін А – каротин, ніацин – В3, рибофлавін – вітамін В2, пантотенова кислота – вітамін В5, фолієва кислота, лінолева та арахідонова кислоти – вітамін Р.

У зародках пшениці міститься 21 макро- та мікроелемент, серед яких – фосфор, кальцій, магній, калій, залізо, натрій, йод, селен. Завдяки такому багатству зародки пшениці стали незамінним компонентом харчування космонавтів, спортсменів, хворих. Отримана із зародків пшениці олія має також унікальний склад.

У Швейцарії, скажімо, виготовляють засіб на основі зародків пшениці: до 100 г олії із зародків додають 9 г кальцію глюконату та 3 г магнію глюконату. Препарат виготовляють як драже для ослаблених хворих.

Німецький засіб із зародків пшениці відомий як препарат для хворих із ендокринною патологією.

Румунські фармакологи створили гранули, які складаються із суміші подрібнених зародків пшениці, жита, вівса, кукурудзи та рису з додаванням аскорбінової кислоти, магнію та заліза. Призначають їх тим, у кого ослаблене здоров’я, знижена працездатність, і тим, хто контактує із шкідливими речовинами.

У нас продають висівки під назвами «харчова клітковина» та «харчові волокна». Вони мають один недолік – варто стежити за терміном реалізації. Якщо минуло два місяці, використовувати їх не можна. Українські фармакологи ведуть пошуки сфер використання зародків пшениці та кукурудзи. Розроблено кілька препаратів. Як засвідчують результати експериментальних досліджень, препарати із зародків пшениці та кукурудзи нетоксичні, вони підвищують працездатність, запобігають спазмам коронарних судин. Клінічними експериментами доведено позитивний вплив фракцій зародків пшениці та кукурудзи на легені. Так званий ліпідний комплекс зародків кукурудзи використовують як харчову олію, яка має виражені протипухлинні властивості. Лікарі також рекомендують вживати олію з пшениці у чистому вигляді для харчування тим, хто працює в умовах впливу радіації. Запропоновано використовувати перероблені зародки пшениці (додають до цукерок та інших кондитерських виробів) для виведення радіонуклідів із організму дітей.

Із джерел народної медицини відомо, що в Україні з давніх-давен як шлунковий засіб і для стимулювання апетиту використовували настоянки зародків пшениці та траву зубрівки духмяної. Давні лікарі Сходу використовували зародки пшениці для лікування пухлин, лишаїв, екземи і, що найдивніше, – укусів скажених тварин. Сучасні фармакологи засвідчують про таку ж потужну енергетику зародків пшениці.