Благородна мета «Золотої підкови»

– Якщо багатство Росії проростатиме з Сибіру, як казав Ломоносов, то багатство Черкащини буде проростати із «Золотої підкови», – сказав голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Черевко. Нещодавно уряд затвердив Національну культурну програму на 2006-2009 роки «Золота підкова Черкаської області», на фінансування якої передбачено 260 мільйонів гривень.

Але на бюджет губернатор Черкащини особливих надій не покладає, сподіваючись на інвестиції міжнародних фондів та благодійних внесків меценатів, які потечуть у шевченківський край після низки презентацій проекту. У травні планується проведення інвестиційного форуму.

Уже найближчим часом необхідно реставрувати замок графа Шувалова, де нині розміщується три музеї – Трипілля, хліба та Великої Вітчизняної війни. Адже нині споруда має жалюгідний вигляд. Треба впорядковувати сторічний парк. Окрім того, і далі проводитимуться археологічні розкопки, створюватиметься необхідна для туризму інфраструктура.

Для збереження пам’яті про Богдана Хмельницького планується низка заходів у Чигирині, Суботові, Корсуні та інших містечках. Буде відбудовано церкву Петра і Павла, резиденцію Богдана Хмельницького та Посольську вулицю.

Особлива увага: місцям перебування Тараса Шевченка – починаючи від Моринців і закінчуючи Каневом. Голова облдержадміністрації обіцяє облаштувати будинок культури у Моринцях, щоб став найкращим в Україні.

Однак «Золота підкова» – це не лише відтворення культурних пам’яток, а й соціальні проекти – ремонт шкіл та драмтеатру в Черкасах, газифікація сіл тощо.