Момент істини в баскетболістів

Вікенд надії в тенісистів

Завтра в Києві стартують одразу дві події міжнародного рівня. Мова про «Фінал чотирьох» баскетбольного Кубка Європи та про тенісний матч Кубка Девиса за участю нашої національної команди. Оскільки вони розведені в часі, то спортивні фани матимуть змогу побувати на обох турнірах.

Змагання на тенісних кортах «Наука» почнуться  в п’ятницю о 13.00. Суперниками українців будуть бельгійці на чолі з тридцятою ракеткою світу Олів’є Рохусом. До тенісної топ-сотні входить ще один бельгієць – Кристоф Вліген. А найкращий з українців – до речі, дебютант національної команди 20-річний Сергій Стаховський, – посідає в світовому реєстрі аж 251 місце. В ролі його партнерів виступлять Орест Терещук (424 ракетка світу), Олександр Недовєсов і Сергій Ярошенко. На боці бельгійців і значно багатший досвід міжнародних турнірів: упродовж десяти сезонів вони представляли свою країну в Світовій групі найпрестижнішого командного змагання великого тенісу.

Нинішній матч – стартовий в Першій групі Євро-Африканської зони. Наші тенісисти піднялися на цей рівень після кількарічної перерви. Бельгійці – старожили й краще вишколені тактично. Проте в грі все вирішують не рейтинги  та потенціал, а готовність до непоступливої боротьби в конкретному матчі та вміння реалізувати свою перевагу.

Перевага «жовто-блакитних» – у факторі свого майданчика. Завтра відбудуться дві одиночних зустрічі. Післязавтра (початок о 13.30) – двобій в парному міні-турнірі. Ще два поєдинки заплановані на неділю. Завтра почнуть фінальні перегони й баскетбольні дружини. Місце дії – Палац спорту. О 18.00 ми станемо свідками російського «дербі» – «Хімки» проти «Динамо». О 20.45 зійдуться БК «Київ» та іспанський «Хувентуд». Невдахи напівфіналів о 16.00 в неділю розіграють втішний приз. Суперфінал – о 18.45.

«Хувентуд» був клубним чемпіоном Європи 1994 року, а цьогорічного сезону двічі змагався з «Азовмашем» – 73:91 і 83:75. Пітерські динамівці виграли євролігу ФІБА минулого року, взявши гору в останньому поєдинку над київськими «вовками». А третіми торік фінішували підмосковні баскетболісти. Шкода, проте до суперфіналу  БК «Київ» підійшов із низкою проблем: травмовані Буцький, Лончар, Салтовець, не все гаразд із здоров’ям у Грира, Лебедєва, Луковського, Варди та Харриса. Втім, «Фінал чотирьох» – подія в житті будь-якого спортсмена, тому взяти в ній участь мріють усі.