Олімпійські «лорнети»

За сто десять років олімпійського руху (відкриття перших відновлених ігор відбулося в Афінах 6 квітня 1896 року) більшість олімпійських міст не змогла створити свою власну символіку.

Перша спеціальна олімпійська емблема з’явилася в Мехіко 1968 року. За Червоним Ягуаром на олімпійську доріжку вибігали: такса Валді (Мюнхен – 1972), бобер Емік (Монреаль – 1976), вовченя Вук (Сараєво – 1984). Найоригінальнішими визнано ведмежа Мішу (Москва – 1980) і тигренятка Ходорі (Сеул – 1988).

Нагороди літніх Олімпійських ігор загалом не вирізнялися ні формою, ні змістом. А ось зимових… В Альбервілі (1992) призерів нагороджували медалями, зробленими з гірського кришталю. А переможцям Олімпіади в Солт-Лейк-Сіті (2002) вручали нагороди з нерівними краями. Підготовка й проведення ХХ зимової Олімпіади хоча й викликали чимало нарікань, про дизайн туринських медалей кажуть як про щось надзвичайне. Уперше за всю історію Олімпійських ігор у медалях з’явилися дірочки. На думку дизайнера Даріо Кватріну, порожнє  місце в центрі символізує відкритий простір – чистоту серцевих помислів та ідеальну форму італійських майданів.

На жаль, переважна більшість наших спортсменів із Турину привезла лише дірочки…

P.S. З 1952 по 2004 роки українські спортсмени на літніх та зимових Олімпійській іграх завоювали 222 золоті, 163 срібні та 164 бронзові медалі.