«Київську пектораль» – Ромео й Джульєтті

Театральну премію «Київська пектораль» вручали в Міжнародний день театру в Театрі імені Івана Франка. Серед високопосадовців були міністр культури і туризму Ігор Ліховий та співголова оргкомітету премії, начальник Головного управління культури і мистецтв КМДА Олександр Биструшкін. Керівник Мінкульту зачитав привітання від президента, прем’єр-міністра і, зрештою, від самого себе.

Церемонія, яку вів ді-джей Помаранчевої революції та актор театру імені Івана Франка Євген Нищук, чергувала власне нагородження й театрально-концертні номери. Глядачі побачили епізоди із вистав, які претендують на премію.

Найбільше нагород отримали Театр драми і комедії на Лівому березі й Театр імені Івана Франка.

Театр драми і комедії отримав пекторалі за найкращу виставу драматичного театру («Ромео і Джульєтта»), за найкраще виконання чоловічої ролі (Ахтем Сейтаблаєв за роль Ромео у виставі «Ромео і Джульєтта»), за найкращу режисуру (Олексій Лісовець, «Ромео і Джульєтта») і за найкращий акторський дебют (Ольга Лук’яненко, Джульєтта, «Ромео і Джульєтта»).

Театр імені Івана Франка має нагороди за чоловічу роль другого плану (Петро Панчук, Возний у «Наталці Полтавці»), за жіночу роль другого плану (Лариса Руснак, Нуся у виставі «Соло-мія»), за пластичне вирішення вистави (Наталія Цибенко «Соло-мія») та за музичну концепцію вистави (Олег Скрипка).

Дві пекторалі отримав Театр на Подолі: за найкращу виставу камерного театру (малої сцени) – «Моє століття» та за найкраще виконання жіночої ролі Галиною Ткач (роль Малу в тій же виставі).

Інші нагороди розділили Національна опера України (за найкращу музичну виставу «Фауст»), Майстерня театрального мистецтва «Сузір’я» (за найкращу дитячу виставу «Моя чарівна Попелюшка»), Театр юного глядача на Липках (за найкращу сценографію «Лісової пісні» пектораль отримав Михайло Френкель) і Театр «Ательє-16» – за найкращий режисерський дебют (Світлана Шекера у виставі «Ключа немає»).

За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва почесні пекторалі отримали віце-президент Академії мистецтв Ігор Безгін та народний артист України Сергій Єфремов. А за громадянську позицію театру нагороду отримала Ірина Дука (Театр російської драми імені Лесі Українки). Пектораль отримала і журналіст Олена Пальчун – за створення фільму «Пам’ять». Нагороду отримав і Генеральний директор Театру імені Івана Франка Михайло Захаревич.

Почесні відзнаки від спонсора «Київської пекторалі» вручили Володимиру Горянському та Сніжані Єгоровій, які зіграли у виставі «Нас поміняли тілами». До речі, Володимир Горянський запропонував: «Оскільки у нас є Міністерство культури і туризму, то я це розумію як підтримку гастрольної діяльності. Тому було б добре, якби Мінкульт допоміг гастролями переможцям «Київської пекторалі», щоб уся країна їх побачила».