Обійдемося без котелень?

Мине ще трохи часу і такі поняття, як теплостанції та котельні, зовсім  зникнуть. Якщо вірити науковцям, саме так і буде. Налаштовує на це проект «самодостатнього будинку», який нещодавно презентували українські вчені.

Вважають, що обігрівати будинки майбутнього буде лише тепло сонця та надр землі. Доктор технічних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАН України пан Накорчевський наголошує, що Україна знаходиться  в активній сонячній зоні, а це неабияк сприяє втіленню проекту теплоавтономного будинку в життя.

– Основне ж завдання – створити екологічно чистий сезонний акумулятор, – наголосив він. – Наші розрахунки показують, як це можна  здійснити. У нашому інституті вже розробили такий пристрій. Він складається із системи теплообмінних блоків, які через спеціальні бурові отвори опускатимуть глибоко в землю, де створюється високотемпературна теплова зона. Там акумулятор накопичуватиме енергію, яку постійно виділятиме  під час розрядження. Цього тепла достатньо, аби обігрівати  3-5-поверховий будинок. Паралельно, для надійності та підсилення ефекту,  враховуючи погодні умови,  пропонуємо дах самодостатнього будинку замінити на сонячні колектори, а карнизи обладнати рухомими сонячними панелями. У підвалах же плануємо розмістити гідравлічні насоси, які забезпечуватимуть будинок теплом.

Щодо собівартості такого проекту, то його реалізація коштуватиме значно менше, ніж постійна плата за послуги ТЕЦ та котелень. Тож залишається чекати, коли столична влада наважиться втілити цей проект у життя.