Рукописи і справи не горять

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що вибори відбулися на пристойному рівні. Люди в доволі спокійній обстановці зробили свій вибір. «Радує не результат, а процес», – заявив він і розповів, що сприяло цьому. За його словами, люди навчилися захищати свій вибір. Вони поважають закон. Влада в свою чергу забезпечила хороші умови волевиявлення громадян. Однак були проблеми зі списками, спостерігалися черги. Юрій Луценко зауважив, що до списків у день виборів було внесено близько 14 тисяч поправок. А от у Хмельницькому просто зірвали вибори, у Вишгородському районі, що на Київщині, підпалили дільницю. Протягом дня голосування до органів внутрішніх справ надійшло 124 повідомлення з 23 регіонів країни про правопорушення та інші події. Найбільше повідомлень стосувалося фактів недостачі та пошкодження бюлетенів, винесення виборчих бюлетенів із приміщень дільничних виборчих комісій. Зафіксовано також анонімні повідомлення про мінування, втрати печаток дільничних виборчих комісій, підпал виборчої дільниці в Київській області, а також 6 випадків смерті. За весь період виборчої кампанії до органів внутрішніх справ з усіх регіонів держави надійшло 1058 повідомлень про резонансні події. Найбільше з них зафіксовано в АР Крим.

– За цими фактами порушено 68 кримінальних справ, складено 36 адміністративних матеріалів, – заявив Юрій Луценко.

Окрім того, на 10 діб заарештовано міліціонера Віктора Сича. Цей правоохоронець вистрелив у активіста партії «ПОРА» Олександра Глобенка.

Юрій Віталійович наголосив: за весь період незалежності України це були найспокійніші вибори. А 300-тисячна гривнева винагорода за інформацію про фальсифікації залишилася, так би мовити, нічиєю. Тепер частину суми буде спрямовано на матеріальне забезпечення потреб органів МВС, а решту – на відзначення олімпійської чемпіонки, лейтенанта внутрішніх військ Лілії Єфремової.

Щодо своєї нинішньої посади Юрій Луценко заявив: якщо він стане на заваді демократії і нова коаліція вирішить віддати цей портфель іншому, то не перейде в опозицію і не звинувачуватиме, що хтось когось зрадив. «Таких, як я, робота завжди знайде», – зауважив головний міліціонер. Якщо ж залишиться на посаді, так само боротиметься з криміналітетом. Стосовно осіб, які після виборів отримали омріяне депутатство й недоторканність, міністр МВС сказав, що це справа часу, адже «не горять не лише рукописи, а й матеріали кримінальних справ».

Водночас Юрій Луценко повідомив, що написав заяву про відмову від депутатських повноважень.