Прощавай, зброє!

Під час весняного місячника, який триває з 1 до 31 березня, кияни добровільно здали близько півсотні одиниць вогнепальної зброї, 34 – газової та 60 бойових набоїв. Тим часом під час операції «Зброя та вибухівка» вже в примусовому порядку працівники міліції вилучили 5 одиниць зброї, півкілограма вибухівки та майже п’ятсот набоїв. Тож власникам цього майна доведеться відповідати перед законом.

Як повідомили в прес-службі столичної міліції, нещодавно один із офіцерів київської міліції, який зранку прийшов на роботу, біля входу до відділення побачив пакет. Розгорнувши його, він виявив автомат ППШ. Через 20 хвилин до підрозділу  дозвільної системи зателефонував невідомий і розповів, що автомат часів Другої світової знайшов на смітнику, проте своє ім’я повідомити відмовився. І дарма, адже добровільна здача зброї повністю звільняє людину від будь-якої відповідальності.

За словами начальника відділу дозвільної системи ГУ МВС України в м. Києві полковника міліції Миколи Зборщика, рішуче сказати «Прощавай, зброє!», здавши її до найближчого райвідділу міліції, можна упродовж року. За статтею 263 Кримінального кодексу України, людина звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої. В інших випадках ця ж стаття передбачає покарання від 2 до 5 років позбавлення волі.

Що робити зі зброєю, яку громадяни віддали правоохоронцям, визначає спеціальна технічна комісія. Непридатні зброю та боєприпаси буде знищено, мисливська потрапить до торговельних організацій, армійські зразки – на склади відповідних міністерств, а та, що становить історичну цінність, найімовірніше поповнить музейні колекції.

Інф. «ВК»