Заспівають у чистий четвер

Світова оперна мегазірка, одна з найславетніших співачок не лише сучасності, а й усього XX століття, Монсеррат Кабальє знову відвідає Київ. Саме в чистий четвер, 20 квітня, у Національному палаці «Україна» вона виступить у спільному концерті з видатним українським тенором Володимиром  Гришком.

Монсеррат Кабальє прибуде до Києва 18 квітня зі своїм чоловіком паном Бернабе Марті, зупиниться в готелі «Прем’єр Палас». Цього ж дня прилітає диригент концерту Хосе Колладо для спільних репетицій із оркестром Національної філармонії України, в супроводі якого співатимуть Монсеррат Кабальє і Володимир Гришко.

Повне ім’я співачки – Марія де Монсеррат Вівіана Консепсьон Кабальє. В її репертуарі – близько 800 творів. Голосом, що не має рівних як за красою тембру, так і технікою виконання, вона підкорила слухачів у найкращих театрах планети.

– Я певний, що вечір 20 квітня буде винятковим не тільки для мене, – розпочав розмову Володимир Гришко. – Репертуар представимо нелегкий, повторюватися не будемо.
На запитання, що ж звучатиме, пан Гришко інтригуюче відповідає, що всі секрети розкривати поки що не буде.

Проте відомо, що будуть сольні номери і пані Кабальє, і пана Гришка. Співатимуть і дуетом. І – вальсуватимуть, як і два роки тому, під час попереднього приїзду пані Кабальє.
Володимир Гришко розповідає:

– Пані Кабальє має контракти із низкою європейських оперних театрів. На її концертах завжди аншлаги, хоча квитки дорогі. Приміром, у Німеччині найдешевші – від 60 євро. А квитки в Києві коштуватимуть від 25 доларів – у гривневому еквіваленті. Наступний її концерт після Києва – 22 травня у Дюссельдорфі, квитки на який уже продано.

Симфонічний оркестр Національної філармонії України гратиме під орудою одного з найкращих диригентів світу – Хосе Колладо. Звичайно, знаємо як фахівця високого рівня і Миколу Дядюру – постійного керівника оркестру. Але так уже заведено, що мегазірки виступають із постійним диригентом.

У концерті виступить і баритон, заслужений артист України Олег Чмир-Оболинський, який нині мешкає в зарубіжжі.

А ось Миколи Баскова цього разу не буде. Гришко попросив у російського співака ноти для концерту, але той відмовив. Тож у пошуках потрібних партитур довелося звернутися до Маріїнського театру в Петербурзі – пообіцяли надіслати.

Володимир Гришко вдовольнився гастролями по світу. Життя на валізах, каже, – то дуже важко. Тож рахував місяці й дні, коли повернеться до Києва.

У репертуарі уславленого тенора – народного артиста України, Шевченківського лауреата Володимира Гришка – понад тридцять оперних партій, ще – романси, українські, російські, італійські пісні. Співпрацював із такими видатними митцями, як Стефан Турчак, Ірина Молостова, Франко Дзеффіреллі, Галина Вишневська, Пласідо Домінго, Лучано Паваротті.

Тож із нетерпінням чекаємо чистого четверга.