Нова енергетична стратегія ЄС

Щоб відповідати викликам ХХІ століття, потрібно, щоб у Європі була спільна енергетична політика. Представляючи в Брюсселі нову енергетичну стратегію ЄС, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу кілька разів наголосив на тому, що країни-члени спільноти повинні виробити єдину лінію поведінки в цій сфері. Отже, наскільки нова політика торкнеться інтересів України?

– Енергопостачання в Європі має бути конкурентоспроможним та надійним, – сказав пан Баррозу. – А це можливо лише за умови спільних дій усіх країн-членів ЄС. Нині ж ситуація така, що кожна країна провадить свою власну енергетичну політику. А це аж ніяк не відповідає викликам часу. Європейці постановили, що чи не найактуальнішими питаннями європейської безпеки є зменшення залежності від газу та нафти, а також розвиток усіх видів енергії, зокрема, атомної. Однак застосовувати атомну енергію чи ні – кожна країна й надалі вирішуватиме самостійно.

Новий документ Європейської комісії, що визначає стратегію енергозабезпечення країн-членів ЄС, не зменшує ролі України як партнера Євросоюзу в енергетичній сфері. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» наголосив речник Європейської комісії з енергетичних питань Ферран Тарраделлас-Еспуні. Він зауважив, що новий документ не був безпосередньо викликаний зимовою газовою суперечкою між Росією й Україною. На його думку, країни ЄС доручили розробити цей документ ще перед кризою. Це сталося на саміті в передмісті Лондона Гемптон Корт у жовтні 2005 року, а також у грудні 2005 року – на останньому саміті ЄС, який пройшов за головування Великої Британії.

Звичайно, українсько-російська криза лише наголосила на проблемах, які може викликати енергозалежність. А енергозалежність і безпека постачання енергії якраз і є однією з центральних тем документа.

Одначе диверсифікація джерел енергії для ЄС не свідчить про відмову від транзитних послуг України. Тарраделлас-Еспуні наголосив, що Росія залишатиметься важливим постачальником газу для ЄС, а транзит і надалі здійснюватиметься головним чином через Україну. Диверсифікація радше розглядається як альтернатива поставкам у час криз. Тобто йдеться про розбудову й нагромадження запасів газу в газосховищах.

На питання, чи відіграватиме Україна важливу роль у майбутній енергосистемі ЄС, Тарраделлас-Еспуні відповів, що Україна є сусідом ЄС. Отже нині проводиться політика з метою досягти пан-європейської угоди, яка встановить спільні правила з країнами-сусідами. Із Україною ЄС підписав меморандум взаєморозуміння та співпраці в галузі енергетики. Схоже, відносини між ЄС та Україною залишатимуться дружніми.