Що то за люди–кияни?

Свого часу столиця України стала домівкою для уродженців із різних кінців світу. Щоб перерахувати лише їхні національності, треба списати аркуш паперу, бо їх аж сто тридцять чотири. Ці люди – віруючі шістдесяти чотирьох релігійних конфесій. Усі вони – кияни. І те, що між ними панує мир і злагода, є однією із багатьох умов, за якими незалежні експерти Європарламенту визначатимуть, чи справді ми з «Міста Києва – європейської культурної столиці». Усі документи на таку номінацію нещодавно відвезла до Брюсселя делегація на чолі з Київським міським головою Олександром Омельченком. І хочеться сподіватися, що ми таки привітаємо з цим званням і рідне місто, і одне одного.

Нещодавно, у Палаці спорту, мер Києва Олександр Омельченко поздоровив киян, котрі представляли всі області нашої держави, із першим п’ятиріччям об’єднання земляцтв України, назвавши цих людей «згустком розуму, таланту, мудрості, енергії».

Того вечора про значення такого гуртування громадських організацій, як земляцтва, найвагоміші їхні справи за п’ятиріччя та співпрацю із Київською держадміністрацією прозвітував голова Координаційної ради земляцтв України Віктор Ткаченко. Присутні в залі привітали тих, хто виходив на сцену отримувати нагороди з рук Київського міського голови Олександра Омельченка. А потім аплодували артистам, котрі дарували їм своє мистецтво.

У Палаці спорту поруч зі мною сиділа представниця Чернігівського земляцтва Ліана Довгопола – редактор культурологічної передачі «Дзеркало» Першого національного каналу. Вона недавно відзначила тридцятиріччя своєї роботи на телебаченні. зокрема, готуючи передачу «Сонячні кларнети», об’їздила в пошуках народних обдарувань всю Україну. Від Ліани Іванівни я дізналася про єдине в нашій державі сільське Співоче поле. Воно розташоване в місцевості, про яку Ліана Довгопола створила фільм «Березна – 850 років». Там народився її батько, а також знаменитий Григорій Верьовка та нині киянин Іван Корбач, який докопався до сьомого коліна свого козацького роду, а також написав цікаву книгу «Що то за люди – березновці?»

Людмила ЯНОВСЬКА