Що у чарівному теремку?

Ще донедавна від киян сипалися гори скарг на те, що в центральних районах столиці, і не лише, годі хліба купити. Особливо нарікали на це пенсіонери-старожили, яким заради одного буханця доводилося «намотувати» чималий кілометраж. Адже, на відміну від дорогого вбрання, взуття, біжутерії та парфумерії, продовольчим товарам першої необхідності не знайшлося місця на прилавках того ж таки «Метрограду», «Глобуса» чи інших торгових центрів. Мовляв, невигідно. Але нині ситуація дещо змінилася: наче гриби після дощу, у центральних районах міста почали з’являтися чарівні теремочки, де можна придбати хліб, молоко та інші продукти.

На перетині вулиць Богдана Хмельницького та Пушкінської уже місяць цілодобово працює один із таких магазинів. У цьому невеличкому дерев’яному будиночку можна придбати не лише хліб та молоко, а й інші харчі. «Приємно чути від покупців, а це в основному мешканці прилеглих будинків та працівники тутешніх установ, слова вдячності за те, що продукти тепер під рукою, – розповідає продавець Світлана. – Якби ще й цигарки дозволили продавати, про які запитує майже кожен!» Загалом же перелік продукції має близько 40 найменувань: від консервів до солодощів. Однак продаж спиртних напоїв (окрім пива) та тютюнових виробів тут заборонено.

Начальник Головного управління з питань торгівлі та побуту КМДА Василь Щербенко зауважив, що в столиці передбачено встановити 88 таких магазинчиків (МАФів) у спеціально визначених місцях – на відстані не більше як 500 м від помешкань. «Нині їх уже 62, зокрема 23 у Шевченківському районі, – пояснив пан Щербенко. – До кінця цього кварталу встановимо ще 7. Якщо вони матимуть попит та рентабельно працюватимуть, їх кількість поступово  збільшимо». Виявляється, що площа таких МАФів не повинна перевищувати 20 кв. м, а земельні ділянки для цього може відводити район і без рішення сесії Київради. Аби встановити один такий теремок (з облаштуванням та обладнанням), потрібно близько 20 тис. грн. «Усе це – за кошти підприємців, яким дозволила провадити свою діяльність спеціальна районна комісія, – зазначив пан Щербенко. – Щодо цін, то вони тут з найменшою накруткою – 10 відсотків. Неабияк посприяла цьому нещодавно проведена нарада за участю київських виробників харчової промисловості і підприємців, на якій вони уклали між собою угоду про співпрацю та постачання продуктів».

Продукти першої необхідності можна придбати не лише у дерев’яних теремочках, а й в металевих магазинчиках, котрі також встановлюють там, де вони особливо потрібні. Один із таких уже більш як два тижні працює на бульварі Тараса Шевченка, 44. Однак тут основний контингент покупців не пенсіонери, а студенти. Начальник управління з питань торгівлі та обслуговування Шевченківського району Володимир Рєпніков зауважив, що МАФи з часом удосконалюватимуть: «Для цього будемо підшуковувати приміщення для постійної стаціонарної торгівлі».

Одним із способів задоволення потреб киян продуктами харчування, окрім встановлення додаткових МАФів, стало й відродження колишніх гастрономів, які були перепрофільовані. Яскравим прикладом цього стало відновлення в Солом’янському районі столиці колишнього гастронома «Шереметіївський». Нині ж тут міні-маркет з багатим асортиментом. Однак проблемою для району залишається відсутність мережі з продажу плодо-овочевої продукції. Заступник голови Солом’янської РДА Анатолій Іващенко розповів, що і цю проблему розв’яжуть: «Поки що ми на прохання мешканців щодня направляємо три вантажівки з овочами, фруктами та консервацією, які заготовляє плодоовочева база КП «Світ». Продукція з машин реалізується за нижчими цінами, ніж в супермаркетах, і має величезний попит». Аби зробити таку торгівлю цивілізованою, розпорядженням керівництва району уже встановлено торговельні ряди, які днями розпочнуть свою роботу.