Міль не любить сонця і герані

Маленький сірий метелик, що пурхає по кімнаті, не викликає ні в кого захоплення, а радше бажання схопити тапочок і вбити його.  Адже цей ненажера може перепсувати і одяг, і килими, і продукти. Особливо йому до смаку шерстяні речі, крупи, борошно, сухофрукти.

Отож, якщо такий непроханий гість, як міль, поселився у вашім домі, годі бігати за ним, аби вбити, ліпше вести боротьбу іншими методами. А саме: шафу, де зберігалися продукти, якими смакувала міль, вимити ретельно теплим мильним розчином, а тоді – чистою водою; усі щілини, пази змастити столовим оцтом і тримати дверці відчиненими, аж поки запах не вивітриться. Що стосується продуктів, що сильно перетрублені, їх треба викинути, а ті, де комах небагато, – перебрати і підсушити в духовці за температури 60-70оС упродовж 15-20 хвилин або ж у мікрохвильовій печі.

Складніше воювати із шерстяною міллю, яка псує хутряні речі, пір’я, войлок, натуральний оксамит, переплетення книг. Пробиваючи собі шлях до «смачної» поживи, вона може прогризти синтетичну тканину і навіть поліетиленові пакети. Личинки її не бояться нульової температури, причому живуть досить довго – до двох років. Можете собі уявити, скільки всього перепсують за цей час, якщо з ними не воювати. Ненажерливими є самки, а не самці, за якими ми насправді полюємо, – вони-то нестрашні для речей. А самки тим часом роблять свою чорну справу – відкладають на одязі мініатюрні, як головка сірника, яйця, з яких невдовзі вилупляться ті самі шкідливі ненаситні личинки. Їм вельми подобаються брудні плями. Ось чому боротьбу з ними слід розпочати із хімчистки, прання. Не переносять вони сонячного світла та свіжого повітря, тож не лінуйтеся якомога частіше виносити речі на балкон.

Донедавна вважали, що найефективнішим засобом боротьби з міллю є нафталін. Саме цим наші бабусі й прабабусі пересипали свої шуби, пальта, костюми. Але ж ні, цей засіб лише відлякує метеликів і не знищує ні яєць, ні личинок. До того ж речі, пропахлі нафталіном, неприємно пахнуть і тим, хто їх одягає. У минулому столітті використовували різні розчини, якими обробляли одяг, перед тим, як заховати його надовго в шафу. Зокрема такі: 200 мл бензину, 1 г камфори, 0,1 г фенолу або ж 80 мл бензину, 40 мл скипидару, 4 г нафталіну, 1 г камфори і 2 г тютюнового пилу. Нині часто користуються таблетками чи брикетами нафталіну і камфори (4:1). Більш доступними, але менш ефективними засобами є лавандова і піхтова олія. Можна покласти до шафи букетики лаванди, загорнувши їх у клаптик марлі. Не любить міль запаху тютюну, перцю, суничного мила, кімнатних квітів, зокрема, кропивки і герані. А ось шкіроїд, який псує речі із шкіри, боїться лише дихлофосу.