Світлиця Івана Марчука

Висунення Києва на здобуття титулу «Європейська культурна столиця-2010» стало можливим зокрема і завдяки світовому визнанню Почесного громадянина Києва художника Івана Марчука. Вшанувати його мистецьке обдарування державні високопосадовці та столичні керівники вирішили зведенням на Андріївському узвозі багатофункціонального культурного центру «Музей Івана Марчука», який стане для нього не лише майстернею та місцем проведення виставок, а й домівкою.

Мине рік-два, а може, й менше, і на схилі між Андріївським узвозом та фунікулером постане світлиця визначного художника, двері якої завжди будуть відчинені для шанувальників мистецтва. Ще у квітні минулого року глава держави підписав розпорядження, яким доручив підтримати ініціативу творчої громадськості щодо створення цього центру. Задля втілення ініціативи було засновано й спеціальний фонд. І вже у вересні за участю перших осіб держави під майбутнє будівництво урочисто заклали капсулу. До робіт приступлять одразу ж по затвердженні проектної документації, яка нині на стадії розробки. А нещодавно столичні зодчі вже мали змогу оцінити роботу архітектора Іллі Хоменка – автора креслень майбутньої споруди (за участю Івана Марчука).

На 10 тисячах квадратних метрів землі, спеціально відведеної під будівництво, майже половину займатиме велична споруда. Автор проекту пропонує її зробити кількаповерховою: на верхньому розмістити квартиру художника, на середньому – музей, виставкові зали та майстер-класи, на нижньому – арт-кафе. У своїх кресленнях він передбачив і невеличкі приміщення для «вуличних» митців, аби ті продавали свої роботи за будь-якої погоди. Цікаво, що дах світлиці архітектор побачив у зелених тонах. Ще однією особливістю цього проекту стала відсутність під’їзних шляхів – лише пішохідні. І це й не дивно, адже будівля розташується на схилі. До речі, там уже проведено всі необхідні протизсувні роботи: забито 20-метрові палі й насипано 14-метровий шар ґрунту.