Співати українською стане простіше

Свого часу для популяризації вітчизняної пісенної культури наші найбільші мережеві радіостанції започаткували проект «Український формат». У листопаді цього року з ініціативи віце-прем’єра України з гуманітарної політики В’ячеслава Кириленка створили раду взаємодії з питань розвитку сучасної музичної культури. До складу увійшли директори провідних FM-станцій, музичні продюсери, представники рекордингових компаній.

Разом із урядом та Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення, ініціативна група членів ради взаємодії вирішила надати проекту інший статус, залучивши нових партнерів та розширивши пропагування в суспільстві.

Отож, урядовці разом із бізнесменами порадилися і заявили про створення нового проекту – «Своя музика». В’ячеслав Кириленко зазначив, що не буде критикувати починання свого попередника Миколи Томенка, а продовжить їх. Адже принципових противників збільшення українського продукту на радіостанціях немає. А голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко додав, що очолюване ним відомство готове до створення каталогу нашої пісні.

У другій половині грудня працюватимуть над рекламними матеріалами проекту, а 16 січня наступного року розпочнеться рекламна кампанія (анонсування конкурсу із закликом надсилати фонограми). 30 січня оберуть перших вісім учасників і до 19 лютого найкращі українські музичні продюсери та студії звукозапису дороблять фонограми. Враховуватимуться побажання директорів програм. Після цього протягом місяця відбуватиметься ротація пісень на радіостанціях, отож слухачі зможуть проголосувати за улюблені пісні за допомогою sms чи Інтернету. Наприкінці кожного тижня оголошуватимуть проміжні результати конкурсу. Зрештою, 19 березня відбудеться концерт учасників проекту у студії Першого національного телеканалу, де в прямому ефірі оголосять результати конкурсу. Збірку пісень переможця буде видано на CD та надійде в широкий продаж. Організатори обіцяють, що проект діятиме постійно, а відтак одразу після гала-концерту оголосять новий етап конкурсу.

Один із продюсерів Віталій Климов справедливо зазначив, що для українців дуже важливо ідентифікувати себе з певною культурою, однак це важко здійснити із попсою на кшталт «Блестящих» чи «Стрелок». Проект має допомогти як професійним музикантам, так і початківцям.

Присутній на заході лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук по-білому позаздрив новачкам, які беруть участь у проекті: «Коли я починав співати, то міг лише мріяти про такі можливості».

Зрештою, відбулося символічне підписання декларації директорами FM-станцій, після чого всі розписалися на порожніх компакт-дисках, а В’ячеслав Кириленко ударом гонга дав старт проекту.