22 грудня 2005 року, четвер №240 (17651) останнiй номер RSS
Головна КИЇВ ГРОМАДА МЕДМІСТЕЧКО ПОСТАТЬ ПРАВО КУЛЬТУРА ДОБРИВЕЧІР

 МЕДМІСТЕЧКО
22.12.2005

Жива рослинна їжа
Від посту ще ніхто не вмер

Триває Великий піст. Церква особливо наполягає на тому, щоб люди дотримувались його і не тільки в частині тілесного, а й духовного буття. Адже він готує нас до усвідомлення хибних поступків, до каяття, що так потрібні для нашого ж блага.

Однак піст додає людині сил боротися не лише з гріхом, а й з хворобами. Філософ Лукрицій Кар зазначав: «Якщо первісні люди гинули від недостачі їжі, то ми гинемо від надмірного її споживання». Наш сучасник насправді з’їдає досить багато тваринних продуктів, а тому особливо потребує періодів розвантаження й очищення організму. Якщо цією порадою знехтувати, рівень холестерину в крові і шлаків у кишківнику зростатиме, повільно отруюючи весь організм.

Переїдання і, як наслідок, ожиріння стали, на жаль, постійними нашими супутниками, причиною передчасної смерті.

Багаторічний досвід свідчить, що під час посту здоров’я зміцнюється, а й навіть творчі здібності людини краще виявляються.

«Тільки жива, свіжа, рослинна їжа може зробити людину спроможною сприймати істину», – зауважив колись Піфагор.

Нещодавно група вчених із Гарварда зацікавилася поселенням горців у Еквадорі. Люди там живуть до ста і більше років, помирають же не від хвороб, а від старості. Виявилося, що всі жителі цієї місцевості ніколи не вживають продуктів тваринного походження. До речі, ескімоси, які харчуються тільки м’ясом, живуть не більш як 27-28 років.

Тож кожен із нас має добре замислитися, зважити і вирішити – поститися йому чи ні.

А для тих, хто дослухався мудрої поради, пропонуємо кілька рецептів із квасолі, яка особливо корисна під час посту.

Квасолю, як білкову, а також лікувальну рослину вперше згадують у китайській літературі ще 1280 року до н.е. У давніх трактатах наголошується, що вона успішно регулює обмін речовин. У тих, хто вживає квасолю хоча б раз на тиждень, немає печінкових, ниркових та зубних каменів.

Страви з достиглої квасолі рекомендують при анемії, туберкульозі, травматичних ушкодженнях. Зелена квасоля корисна при гастриті, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, ревматизмі. Звичайно, якщо вживати її в міру – не більш як 1 склянку на добу.

Анна Капітоненко


22.12.2005   Невигідний авітаміноз. Вітаміни дешевші, корисніші й безпечніші, ніж ліки


22.12.2005   Медицина нарешті почула.


22.12.2005   Солі виводить топінамбур.




Статтi


Номери газети


Вакансiї


Контакти


Питання






© Вільна група "Як справи - Київ".

У разi використання матерiалiв сайту,
посилання на "Як справи - Київ" обов'язкове.