22 грудня 2005 року, четвер №240 (17651) останнiй номер RSS
Головна КИЇВ ГРОМАДА МЕДМІСТЕЧКО ПОСТАТЬ ПРАВО КУЛЬТУРА ДОБРИВЕЧІР

 МЕДМІСТЕЧКО
22.12.2005

Невигідний авітаміноз
Вітаміни дешевші, корисніші й безпечніші, ніж ліки

Якщо ви коли-небудь звертали увагу на те, що переважно купують в аптеках, то одразу погодитеся: так, звичайно,  це передусім ліки. У 90 випадках з 100 замовляють лікарські засоби  і тільки у 10 – вітаміни. А зовсім даремно.  Іноді й ті ліки були б непотрібні, якби ми вчасно дбали про вітамінно-мінеральний баланс свого організму. Варто наголосити на тому, що нині  це категорія не тільки медична, а й економічна: вітаміни ж бо у десятки разів дешевші, корисніші й безпечніші, ніж медпрепарати.

Узимку ми менше споживаємо свіжих овочів і фруктів, а тому організм особливо гостро потребує насичення мікро- і макроелементами, зауважує кандидат медичних наук Віктор Лозинський. З другого боку, треба зважати все на той же всюдисущий економічний фактор: чи багато хто з нас має змогу щодня купувати свіжі овочі й фрукти? А тому, щоб організм на повну силу чинив спротив застуді, бронхіту, грипу, пневмонії, іншим інфекціям, потрібні вітаміни.

Часто запитують, чим відрізняються синтетичні вітаміни від натуральних? Вітамін, який надходить до організму з натуральними продуктами, нічим не відрізняється від свого синтетичного аналога. Але якщо ви вживаєте той же вітамін у складі природного продукту, скажімо, не аскорбінку, а сік лимона, то він у певних випадках може подіяти ефективніше. Адже він поєднаний з іншими активними речовинами. Особливо це стосується продуктів, які збагачені вітаміном С, – шипшини, брусниці, солодкого червоного перцю, чорної смородини, лимона з цедрою, квашеної капусти.

Дехто з недовірою ставиться до того, що вітамін С захищає від застуди. Кажуть, що і  ті, хто вживав вітамін, і ті, хто не вживав, застуджуються однаково часто. Однак лікарі стверджують, що збільшена доза вітаміну С допомагає організму швидше подолати недугу, а її перебіг значно легший. До того ж, вітамін С сприяє засвоєнню заліза із продуктів рослинного походження, що дуже важливо для зміцнення організму.

Якщо в організмі не вистачає вітаміну А, виникає  небезпека  інфекційного враження органів дихання, зниження зору, дистрофічних змін шкіри, слизових оболонок. А в дітей навіть може спричинитися затримка росту і розвитку. Вітамін А міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, рибній печінці, а провітамін А –  каротин є у рослинних продуктах – моркві, абрикосах, томатах. За потреби лікар призначає ретинол, дозування якого треба ретельно дотримуватися.

Взимку особливо часто виникає втомлюваність, головний біль, задишка, посилене серцебиття за найменшого навантаження. Це означає, що вражені периферичні нерви, серцево-судинна система і їм не вистачає вітаміну В1. У такому разі радять споживати жовток, свинину,  горох, пшеничний і житній хліб, дріжджі. Лікар, як правило, радить придбати вітамін В1 в аптеці. А от дефіцит вітаміну В2 (рибофлавіну) спричиняє зниження апетиту, схуднення, слабкість, порушення зору, дистрофічні зміни шкіри й слизових оболонок. За тривалої нестачі В2 в організмі виникають нервові розлади, анемія. Щоб запобігти негараздам, варто свій раціон збагатити яйцями, молочними продуктами, дріжджами, кашами.

Коли ж в організмі бракує нікотинової кислоти (вітамін В3, РР), виникає сухість і печіння в роті, блювота, розлад травлення, втрата апетиту. Особливо побиваються мами, діти яких нічого не хочуть їсти. Щоб запобігти розвитку гастриту, а то й  полівнериту, важливо налагодити повноцінне харчування дитини свіжими стравами з м’яса, свіжої риби, бобових, горіхами.

Збільшена потреба у вітаміні В6 виникає тоді, коли тривалий час  вам довелося  приймати антибіотики, сульфаніламідні чи протитуберкульозні препарати, які дуже пригнічують здорову бактеріальну  флору кишечнику. У такому разі добова потреба для дорослих становить 2-2,5 мг. Часто В6 вводять  за допомогою укола. Цей вітамін є у продуктах – печінці, рибі, м’ясі, овочах, дріжджах. Загалом же вітаміни групи В входять до збалансованих полівітамінних комплексів, які треба запитувати в аптеках.

Ще один серйозний сигнал –  нестача вітаміну Е, яка може призвести навіть до безпліддя. Крім того, вітамін Е захищає від серцевих недуг, нервових розладів. Отже, щоб убезпечити себе від таких неприємностей,  варто вживати рослинну олію (особливо олію з пророслої  пшениці), зерна злаків, зелені овочі, яєчний жовток, шоколад.

Сир, молочні продукти, цитрусові й дари морів забезпечують надходження до організму кальцію. У разі його дефіциту кістки втрачають міцність, розвивається остеопороз. Якщо, приміром, стався перелом  шийки тазостегнового суглоба, – людина стає інвалідом, а витрати на лікування зростають у сотні разів. А тому лікарі наполегливо радять вживати комплексні вітамінні препарати. Їх рекомендують невеликими дозами під час їди.  Ліпше запивати водою або соком – це сприяє кращому їх засвоєнню.

Є деякі особливості зберігання вітамінів. Найліпше їх зберігати у темному прохолодному місці, але не в холодильнику, де конденсується волога, яка може зруйнувати їх.

Тетяна Флояра


22.12.2005   Жива рослинна їжа. Від посту ще ніхто не вмер


22.12.2005   Медицина нарешті почула.


22.12.2005   Солі виводить топінамбур.




Статтi


Номери газети


Вакансiї


Контакти


Питання






© Вільна група "Як справи - Київ".

У разi використання матерiалiв сайту,
посилання на "Як справи - Київ" обов'язкове.