Невигідний авітаміноз

Якщо ви коли-небудь звертали увагу на те, що переважно купують в аптеках, то одразу погодитеся: так, звичайно,  це передусім ліки. У 90 випадках з 100 замовляють лікарські засоби  і тільки у 10 – вітаміни. А зовсім даремно.  Іноді й ті ліки були б непотрібні, якби ми вчасно дбали про вітамінно-мінеральний баланс свого організму. Варто наголосити на тому, що нині  це категорія не тільки медична, а й економічна: вітаміни ж бо у десятки разів дешевші, корисніші й безпечніші, ніж медпрепарати.

Узимку ми менше споживаємо свіжих овочів і фруктів, а тому організм особливо гостро потребує насичення мікро- і макроелементами, зауважує кандидат медичних наук Віктор Лозинський. З другого боку, треба зважати все на той же всюдисущий економічний фактор: чи багато хто з нас має змогу щодня купувати свіжі овочі й фрукти? А тому, щоб організм на повну силу чинив спротив застуді, бронхіту, грипу, пневмонії, іншим інфекціям, потрібні вітаміни.

Часто запитують, чим відрізняються синтетичні вітаміни від натуральних? Вітамін, який надходить до організму з натуральними продуктами, нічим не відрізняється від свого синтетичного аналога. Але якщо ви вживаєте той же вітамін у складі природного продукту, скажімо, не аскорбінку, а сік лимона, то він у певних випадках може подіяти ефективніше. Адже він поєднаний з іншими активними речовинами. Особливо це стосується продуктів, які збагачені вітаміном С, – шипшини, брусниці, солодкого червоного перцю, чорної смородини, лимона з цедрою, квашеної капусти.

Дехто з недовірою ставиться до того, що вітамін С захищає від застуди. Кажуть, що і  ті, хто вживав вітамін, і ті, хто не вживав, застуджуються однаково часто. Однак лікарі стверджують, що збільшена доза вітаміну С допомагає організму швидше подолати недугу, а її перебіг значно легший. До того ж, вітамін С сприяє засвоєнню заліза із продуктів рослинного походження, що дуже важливо для зміцнення організму.

Якщо в організмі не вистачає вітаміну А, виникає  небезпека  інфекційного враження органів дихання, зниження зору, дистрофічних змін шкіри, слизових оболонок. А в дітей навіть може спричинитися затримка росту і розвитку. Вітамін А міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, рибній печінці, а провітамін А –  каротин є у рослинних продуктах – моркві, абрикосах, томатах. За потреби лікар призначає ретинол, дозування якого треба ретельно дотримуватися.

Взимку особливо часто виникає втомлюваність, головний біль, задишка, посилене серцебиття за найменшого навантаження. Це означає, що вражені периферичні нерви, серцево-судинна система і їм не вистачає вітаміну В1. У такому разі радять споживати жовток, свинину,  горох, пшеничний і житній хліб, дріжджі. Лікар, як правило, радить придбати вітамін В1 в аптеці. А от дефіцит вітаміну В2 (рибофлавіну) спричиняє зниження апетиту, схуднення, слабкість, порушення зору, дистрофічні зміни шкіри й слизових оболонок. За тривалої нестачі В2 в організмі виникають нервові розлади, анемія. Щоб запобігти негараздам, варто свій раціон збагатити яйцями, молочними продуктами, дріжджами, кашами.

Коли ж в організмі бракує нікотинової кислоти (вітамін В3, РР), виникає сухість і печіння в роті, блювота, розлад травлення, втрата апетиту. Особливо побиваються мами, діти яких нічого не хочуть їсти. Щоб запобігти розвитку гастриту, а то й  полівнериту, важливо налагодити повноцінне харчування дитини свіжими стравами з м’яса, свіжої риби, бобових, горіхами.

Збільшена потреба у вітаміні В6 виникає тоді, коли тривалий час  вам довелося  приймати антибіотики, сульфаніламідні чи протитуберкульозні препарати, які дуже пригнічують здорову бактеріальну  флору кишечнику. У такому разі добова потреба для дорослих становить 2-2,5 мг. Часто В6 вводять  за допомогою укола. Цей вітамін є у продуктах – печінці, рибі, м’ясі, овочах, дріжджах. Загалом же вітаміни групи В входять до збалансованих полівітамінних комплексів, які треба запитувати в аптеках.

Ще один серйозний сигнал –  нестача вітаміну Е, яка може призвести навіть до безпліддя. Крім того, вітамін Е захищає від серцевих недуг, нервових розладів. Отже, щоб убезпечити себе від таких неприємностей,  варто вживати рослинну олію (особливо олію з пророслої  пшениці), зерна злаків, зелені овочі, яєчний жовток, шоколад.

Сир, молочні продукти, цитрусові й дари морів забезпечують надходження до організму кальцію. У разі його дефіциту кістки втрачають міцність, розвивається остеопороз. Якщо, приміром, стався перелом  шийки тазостегнового суглоба, – людина стає інвалідом, а витрати на лікування зростають у сотні разів. А тому лікарі наполегливо радять вживати комплексні вітамінні препарати. Їх рекомендують невеликими дозами під час їди.  Ліпше запивати водою або соком – це сприяє кращому їх засвоєнню.

Є деякі особливості зберігання вітамінів. Найліпше їх зберігати у темному прохолодному місці, але не в холодильнику, де конденсується волога, яка може зруйнувати їх.