Із музикою Михайла Чембержі

Творчий вечір народного артиста України Михайла Чембержі став помітною подією. Думка про проведення цього мистецького свята виникла у стінах Головного управління культури і мистецтв міської адміністрації, що є зовсім не випадковим. По суті, управління підтримало і узагальнило побажання, що надходили звідусіль, – від дитячих музичних шкіл до поважних київських театрів, безпосередньо пов’язаних із творчістю композитора.

Зрештою, в концерті нічого не було випадкового. Грали та співали і діти, і дорослі музиканти, яких об’єднувало щире захоплення музикою маестро. Вечір проходив у залі Київської дитячої Академії мистецтв, яку Михайло Чембержі очолює вже одинадцять років, від дня її створення.

Питома вага музики для дітей у доробку композитора – дуже велика. Це твори різних жанрів, від маленьких п’єсок для виконавців-початківців до опер і балетів, звернених до юних слухачів. У той вечір юні музиканти виконували вокальні, хорові, інструментальні мініатюри, створені для них Михайлом Чембержі.

Не обійшлося і без сюрпризів: маестро вперше представив сюїту з музики нового балету «Дзеркало небес». Виконував прем’єрну сюїту Симфонічний оркестр Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей і юнацтва. Піднесеного тону святу задали фрагменти з музики до фільму «Богдан Хмельницький», а наприкінці з особливою теплотою прозвучала «Колискова» з передачі «На добраніч, діти».

Майя РЖЕВСЬКА