Валерій БОРИСОВ: «За перевитрати енергії штрафуватимуть»

Рік добігає кінця, тож час підбивати підсумки і робити прогнози. Про стан соціально-економічної сфери Києва вчора на брифінгу розповів перший заступник голови КМДА – начальник Головного управління економіки та інвестицій Валерій Борисов.

«Столиця й надалі залишається безперечним лідером з інвестиційної привабливості!» – наголосив пан Борисов. Він зауважив, що значно зріс потік іноземних коштів, який цьогоріч становив близько 450 млн. доларів. Найпривабливішою для інвесторів й надалі залишається земля під будівництво. Так, наступного року передбачено провести два десятки конкурсів із залучення коштів у будівництво об’єктів міської інфраструктури, від яких очікується поповнити столичний бюджет на 150 млн. грн. Загальна ж сума від інвестицій у ці проекти, за розрахунками, становитиме не менш як 3,5 млрд. грн.

Дещо нижчі позиції займає промисловість. Хоча, за словами пана Борисова, охочих вкласти капітал у розвиток харчової промисловості і певних нешкідливих видів легкої – теж чимало.

Особливою ж популярністю нині користуються хлібопекарська та безалкогольна галузі. «Щодо машинобудування, то йому не місце в столиці, бо воно інвестиційно непривабливе, – вважає Валерій Дмитрович. – Натомість неабиякого розквіту нині досягла будіндустрія. То чому б її тоді не підтримати, тим паче, що інвестори спрямовують кошти на енергозберігаючі технології?». Пан Борисов також розповів, що столична влада приділятиме особливу увагу і стимулюватиме наукові й технічні розробки енергії. «Ми працюємо над концепцією, яка навіть передбачатиме запровадження штрафних санкцій за перевитрати енергії», – пояснив він.

Щодо наступного року, то начальник Валерій Борисов прогнозує підвищення середньомісячної зарплати із 1400 грн. до 1700. За кошт міського бюджету передбачено ввести в експлуатацію 90 тис. кв. м соціального житла.