Важкий рок на віолончелях

Рок-гуртів на світовій музичній арені вистачає. Чимало з них досить схожі, можна сказати, однотипні. Проте є неповторні, унікальні команди, які вражають музичних гурманів стилем і манерою виконання. Саме таким неординарним явищем є фінський квартет Apocalyptica, який грає жорстку «металеву» музику, послуговуючись винятково віолончелями. При цьому музиканти досягають не гіршого звуку, аніж традиційні виконавці з електрогітарами.

Історія квартету почалася 1993 року, коли четверо випускників престижної фінської музичної академії в Сібеліусі вирішили заради розваги зіграти на репетиції кілька композицій славнозвісної Metallica.

– Ми всі великі поціновувачі важкої музики, а Metallica – наша улюблена група, – зауважив один із учасників гурту Макс Лілья.

Експеримент справив враження на музикантів та їхніх друзів і 1995 року відбувся перший офіційний концерт гурту. Згодом провідна фінська рекордингова компанія запропонувала їм записати перший альбом, що й було зроблено наступного року. Наклад платівки Apocalyptica plays Metallica by four cellos («Апокаліптика» грає «Металіку» на чотирьох віолончелях) становив 250 тисяч примірників і квартет здобув світове визнання.

1998 року побачив світ другий альбом Inquisition Symphony («Симфонія інквізиції») і одразу потрапив до десятка найпопулярніших у Фінляндії. У ньому вперше, окрім композицій «Металіки», з’явилися три власні твори фінських музикантів. Цю традицію продовжила й збірка 2000 року, а також цьогорічний альбом.

За час свого існування Apocalyptica виступала із грандами світової сцени: тією ж Metallica, а також із співвітчизниками з груп HIM та Rasmus. Гурт провів кілька світових турне, відвідував Грецію, Польщу, Болгарію, Литву, Мексику, Росію. А в голландському Ейндховені квартет виступав перед тридцятитисячною аудиторією.

І ось всесвітньо відомі віолончелісти-рокери приїжджають до Києва. 12 листопада в Палаці спорту відбудеться концерт Apocalyptica, посприяла цьому компанія «Технологічні системи».