«Фарбована» горбуша і горілка

Зважаючи на численні скарги киян на якість копченої риби, Укрметтрестстандарт провів дослідження 290 зразків цієї продукції за фізико-хімічними показниками та на вміст барвників. Досі в Україні ніхто не визначив, які барвники є у жиромістких продуктах. Згідно з нормативною документацією, при копченні риби мають використовувати натуральну деревину або спеціальний коптильний прeпарат.

Певна річ, це значно дорожче, аніж застосування синтетичного барвника. Одначе «фарбована» риба має меншу споживчу цінність, менший термін зберігання. Сумнівна «позолота» нe що інше, як обман споживача. Та виробник цим не вельми переймається, бо ж для нього головніше – прибутки.

Більш ніж у половині зразків (скумбрія, оселедці, мойва, салака, горбуша холодного копчення) виявлено синтетичні барвники. Не обходяться без них і при виготовленні гірких настоянок. Одначе на етикетках фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів ви ніде й слова не прочитаєте про щось подібне. Така здешевлена продукція реалізовується на нашому споживчому ринку за ціною товару, який виготовлявся за традиційними технологіями.

Минулого року Укрметтрестстандарт відмовився видавати сертифікати на 25 найменувань товарів. Зокрема, до цього списку потрапили: біологічно-активні добавки «Опунція Кріо» (для чоловіків) та «Опунція Кріо» (для жінок), портвейн білий сухий «Porto Barros Branco Seco», портвейн солодкий «Porto Barros Imerial Branco», машини швейні (Китай) та програвачі DVD (Індонезія). Запам’ятайте ці назви – в житті знадобиться.