Будівництво – під контроль громадськості й преси

Конфлікти навколо будівельних майданчиків у столиці не вщухають. Зі скандалами проходять й ініційовані міською владою громадські слухання з цього приводу в районах міста.

Саме в ці дні до редакції «Вечірнього Києва» звернулося керівництво ТОВ «Київська фінансово-будівельна компанія», що зводить торговельно-діловий та житлово-офісний комплекс на перетині вулиць Індустріальної й проспекту Перемоги, з проханням узяти участь у врегулюванні конфліктної ситуації навколо цього об’єкту. У листі йдеться про його пікетування, (починаючи з 5 червня), громадськими організаціями «Зелена столиця», «Форум порятунку Києва» та представниками НДП України на підставі того, що буде знищено найближчий сквер. Компанія відразу ж почала переговори з пікетувальниками, роз’яснивши, що будівництво ведеться на законних підставах. А з метою збереження зелених насаджень навколо комплексу розроблено дендроплан, відповідно до якого територію скверу буде розширено до 0,8 га, додатково висаджено 200 дерев віком 7-9 років і стільки ж кущів віком 3-5 років. Благоустрій території передбачає створення малих архітектурних форм суспільного призначення, будівництво фонтана, двох альпійських гірок, встановлення паркових лавок тощо. Компанія-забудовник навіть звернулася до міської влади з проханням повернути 0,4 га виділеної їй земельної ділянки до комунальної власності, при цьому не відмовляючись від намірів власним коштом забезпечити її належне озеленення та облаштування.

У результаті між компанією, представниками «Зеленої столиці» й НДП 1 липня 2005 року було підписано Меморандум про збереження зелених насаджень. При цьому керівництво «Форуму порятунку Києва» відмовилося йти на контакт. На сьогоднішній день відставання від графіка виконання будівельних робіт становить більш як 1,5 місяця, кожен день зволікання завдає суттєвих збитків. Тому генеральний директор ТОВ «Київська фінансово-будівельна компанія» Є.Дрьомов, керівник компанії-забудовника, пропонує «Вечірньому Києву» взяти на себе роль арбітра, підписавши згаданий Меморандум (стислий виклад його ми подаємо нижче) як третя сторона, щоб забезпечити контроль за виконанням перелічених зобов’язань забудовника перед територіальною громадою Києва.
Редакція муніципальної газети «Вечірній Київ» пристає на таку несподівану, але цікаву пропозицію, і зобов’язується зробити все для того, аби інтереси киян, котрі хочуть зберегти зелені оази в столиці, не постраждали.