Доцільність територіальної реформи під сумнівом

Своє чергове засідання провела президія Спілки секретарів міських рад Асоціації міст України і громад. На порядку денному – тема адміністративно-територіальної реформи. У членів спілки виникають сумніви щодо її реалізації найближчим часом.

На думку голови Спілки, заступника Київського міського голови – секретаря Київради Володимира Ялового, народ не переконаний в доцільності зміни устрою. Адже влада так і не розпочала дискусію щодо реформи в суспільстві. Мало порушують цю тему і в ЗМІ. Уряд навіть не подав на розгляд концепцію змін у законодавстві, які поліпшать становище регіонів.

Асоціація міст України і громад підтримує реформу, бо це дасть змогу децентралізувати владу. Проте поки що не видно рішучих кроків з її втілення. Аби допомогти урядові, спілка секретарів міських рад вирішила створити Всеукраїнське об’єданання депутатів місцевих рад. Членами його можуть бути діючі або колишні депутати, обрані до органів місцевого самоврядування.

Серед напрямів діяльності об’єднання – не лише адміністративно-територіальна реформа. Воно також опікуватиметься питаннями наступних виборів до місцевих рад. Занепокоєння викликає пропорційна система голосування. Вона недоцільна на місцевих виборах.

– Як доводить досвід український та досвід зарубіжних країн, на місцевих виборах люди голосують за конкретних людей, які здобули авторитет завдяки своєму професіоналізму, – наголосив Володимир Яловий. – У той же час пропорційні вибори на місцях створюють ризик приходу до влади непрофесіоналів.

Крім того, члени спілки запропонували урядові свій спосіб поліпшення становища регіонів. На їхню думку, не менш як половину державного бюджету потрібно передавати органам місцевого самоврядування. Таким чином, громади матимуть у розпорядженні більше коштів. Відповідні зміни можна внести або до цьогорічного бюджету, або вже до проекту бюджету 2006 року.