Турнірний туман за поворотом на фініш

Олег Федорчук, наставник «Таврії», переконаний, що для збереження вищолігової прописки вистачить і двадцяти восьми очок. Якщо взяти до уваги його розрахунки, то можна дійти висновку принаймні про кількість реальних аутсайдерів. Їх четверо, вони «замикають» турнірний караван, і в підсумку мають «відчепити» від елітної групи двох абсолютних невдах.

У «битві карликів», як і водиться на фініші, не обійдеться без специфічних міжусобиць. «Борисфен», як відомо, гостюватиме в «Оболоні», «Оболонь» – у «Ворскли», а «Ворскла» прийматиме в рідних стінах ще й «Закарпаття». Такі матчі, як правило, не піддаються прогнозам, однак істотною перевагою (принаймні календарною) володіють оболонці та полтавці. Перші тільки двічі виступатимуть за межами свого міста, а другі на виїзді взагалі не гратимуть зустрічі з підвищеною турнірною ціною. Чи стачить цього полтавцям, аби віддалитися від аутсайдерської зони на безпечну відстань, а киянам, аби надолужити згаяне раніше, дізнаємося хіба що в червні, коли й буде розставлено всі крапки над «і» в актуальному турнірному реєстрі.

А от вирішальним у чемпіонській гонці головних фаворитів сезону може стати травневий турнірний відрізок, під час якого чинний володар титулу виступить в Одесі та в Сімферополі. Саме ці поєдинки матимуть статус атестаційних для столичного гранда, що прагне наздогнати гірників. Якщо «Динамо» оступиться в особливо складному південному турне бодай одного разу, то питання про цьогорічне чемпіонство з порядку денного буде зняте остаточно. Але якщо «блакитно-білі» взагалі не зазнають очкових втрат, то їхні шанси на «золотий» фініш стануть цілком реальними. Бо, попри теперішній начебто солідний відрив од найближчого переслідувача в турнірній таблиці, донецьких футболістів очікує неймовірно складний завершальний етап, а конкретно – зустрічі з одеситами, дніпропетровцями та київськими динамівцями. Тим часом, з урахуванням очевидного спаду в грі «Шахтаря» і, навпаки, за беззаперечного ігрового піднесення «Динамо», можна прогнозувати як цілком можливу й перемогу киян у столиці Донбасу. «Шахтар» обіграв опонента на берегах Дніпра, бо на старті сезону переважав його за рівнем функціональної готовності, то чому не може зробити цього «Динамо» зараз, коли ситуація  змінилася  докорінно?..

І про варіанти в «бронзовій» гонці. По-перше, їх значно більше, ніж у двох інших «гарячих» номінаціях. А по-друге, вони менш передбачувані з огляду на те, що в боротьбі за третій приз аж надто багато специфічних міжусобиць. І все-таки певні висновки, як-то кажуть, напрошуються. Приміром, «Іллічівець» лише двічі зіграє в рідних стінах, а лучани мають дуже складний графік останніх матчів. Зважаючи на це, розраховувати на появу в історичному реєстрі медалістів абсолютно нових імен не варто. Решта, як і передфінішний турнірний поворот, оповиті суцільним туманом.