Іноземний легіон

У Києві завершилася Міжнародна асамблея фантастики «Портал». Її відвідали зірки світової літератури: Роберт Шеклі (США), Анджей Сапковський (Польща), Роберто Квалья (Італія), гості з Великої Британії, Нової Зеландії, Німеччини, а також усі письменники-фантасти України та Росії.

Цьогорічна Асамблея фантастики «Портал» стала генеральною репетицією перед проведенням 2006 року в Києві «Єврокону» – Європейського конгресу наукової фантастики. Тож з інспекційною поїздкою на «Портал» прибули представники Європейської спілки наукової фантастики. Вони залишилися задоволеними рівнем проведення заходу як і – що найголовніше – українські читачі.

Українське видавництво «Зелений Пес», відоме єдиною в нашому просторі серією фантастичних романів «Алфізика», підписало контракт на видання книжок Шеклі та Сапковського, започаткувавши серію «Іноземний легіон».

77-річний Шеклі – легенда світової фантастики, автор понад ста романів та повістей. Цікаво, що брати Капранови, керівники видавництва «Зелений Пес», домовилися з літературними агентами Шеклі про вихід тих оповідань, які не перекладали та не видавали російською мовою.

Анджей Сапковський – найпопулярніший польський письменник. За його фентезі-циклом знято фільм та серіал, що для Польщі – явище унікальне. Зустріч із Сапковським викликала найбільший фурор у киян, відвідувачів «Порталу». «Я фантаст, але живу в реальному світі та пишу про реальні проблеми, які турбують людей», – коротко окреслив пан Сапковський своє творче кредо, з яким погодилися й українські автори фантастичних історій.