Поетична весна в Києві

«Огонь в одежі слова», – сказав поет (даруйте за тавтологію) про поезію. Вдумаймося в глибину цього образу. Слово… Альфа і омега нашого життя.
Тож маємо радісну подію: з 19 квітня по 22 травня триватиме літературно-мистецька акція «Поетична весна в Києві».

Киянам обіцяють велике свято для душі. Виступи відомих поетів сучасності й ще зовсім молодих, модерних. «Поетична весна в Києві» – це вечори у найвідоміших культурних точках столиці, також у школах. Це – і міні-вистави, де пісня переплітається з музикою, бо ж любимо і співану поезію. Це – і конкурс на кращий поетичний твір та його виконання.

Під час «Поетичної весни в Києві» зможемо глибше пізнати поезію Ліни Костенко, Дмитра Павличка, Івана Драча, Леоніда Талалая, Миколи Сома, Світлани Йовенко, Дмитра Чередниченка, Василя Герасим’юка і – наймолодших талановитих поетів, які лише стають на стежку високої Музи. Всього ж візьмуть участь понад сто поетів.

«Як тебе не любити, Києве мій?» – цим вечором у Будинку художника відкрилося свято Муз.

«Арфами, арфами…» – така тема літературно-музичної зустрічі з лауреатами премії імені Павла Тичини, що відбудеться в музеї поета 5 травня о 19 годині.
«Життя духовного основа» – вечір майстрів слова в театрі імені Івана Франка, – цього ж дня о 18.00.

«Українська поезія на передовій війни з фашистами» – зустріч із поетами-фронтовиками у Спілці письменників – 6 травня о 13.00.

«Хлюпни нам, море, свіжі лави» – поетичне свято в Палаці дітей та юнацтва – 11 травня о 15.30. «Золотий гомін» – вечір у Національній філармонії – 20 травня о 17.00. «В сім’ї вольній, новій» – вечори-зустрічі в рамках Міжнародного шевченківського свята. «Поезії хвилі чарівні» – упродовж квітня-травня зустрічі в Будинках культури, навчальних закладах, бібліотеках, літературних музеях Києва, біля пам’ятників Тарасу Шевченку, Лесі Українці, Івану Франку, Максиму Рильському та іншим поетам.

Голова Київської організації Спілки письменників України Анатолій Погрібний зауважує, що останні дні свята збігаються з «Євробаченням» у Києві.

Свято поезії – це і криниця рідного слова, й імідж Києва, України. Скільки гостей приїде до нашого міста, де – і Помаранчева революція відбулася, де засвітилися зірки славних сучасників – братів Кличків, Андрія Шевченка, Руслани. Де – і дивовижне, високодуховне свято поезії, яке мають кияни.

Додамо: «Поетична весна в Києві» відбувається під патронатом Київського міського голови Олександра Омельченка. Її організатори – Головне управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини КМДА, Головне управління ос-віти та науки і Київська організація Національної спілки письменників України.