Хто господар і хто власник землі?

Протягом останнього тижня в пошуках справедливості група жителів села Лідіївки, що на Миколаївщині, пройшла столицею вздовж і впоперек. Історія для сучасної України досить типова – люди намагаються повернути землю, відібрану шляхом обману й махінацій.  Оббивши пороги  різних інстанцій, вирішили пікетувати секретаріат Президента.

Річ у тім, що 1996 року колгоспників села Лідіївки обманним шляхом змусили перейти на роботу в фірму «Нібулон», голова якої – Олексій Вадатурський. Жителі Лідіївки й не підозрювали, що де-факто стали безземельними рабами. Заможний і красномовний керівник «Нібулона», як водиться, пообіцяв людям золоті гори. Донині зберігся план школи, яку зобов’язався побудувати гендиректор.  Але нова школа так і не постала, замість цього під неї переобладнали старий клуб. Люди бояться віддавати туди дітей, адже будівля аварійна. А тому діти змушені ходити до школи в райцентрі. Однак незгодних ризикувати здоров’ям власних дітей просто виганяють з роботи.

Семен Луценко, тракторист із Лідіївки, один із організаторів акції, безрезультатно бореться із самоуправством Вадатурського уже вісім років: «Ми неодноразово зверталися по допомогу до різних державних органів,  зокрема й адміністрації Леоніда Кучми. Однак усі наші скарги поверталися в район, де нам завжди відмовляли. Складається таке враження, ніби всі місцеві чиновники підлеглі в гендиректора «Нібулона», й навіть міліція слухається  його наказів», – констатує Луценко.

Однак найгіршим наслідком для жителів Лідіївки стало те, що, перейшовши до «Нібулона», вони втратили своє право на земельні паї. Сьогодні Вадатурський фактично користується 26000 гектарами землі. Це явне порушення законодавства, яке встановлює розмір ділянки  150 гектарів. Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Радько, з яким вдалося зустрітися «ходокам», порадив звернутися з цим питанням до Генпрокуратури. Однак селянам, що вирішили боротися до переможного кінця, це здалося неефективним засобом впливу, і вони виставили пікети на Банковій. До них вийшов Президент України. На зверненні селян до Генерального прокурора Ющенко власноруч написав резолюцію «Поставити крапку. Термін – 10 днів».