Створять музей Трипільської культури

У виставкових залах «Хлібні», що в Національному заповіднику «Софія Київська», відкрилась виставка «На зорі світових цивілізацій. Трипільська культура в Україні». Це спільний проект власників колекції «Платар» та Національного заповідника «Софія Київська». Виставку присвячено пам’яті українського мецената та колекціонера Сергія Платонова.

В експозиції – близько 2000 експонатів (посуд, антропоморфна і зооморфна пластика, моделі храмів, знаряддя праці), що дають змогу оцінити рівень розвитку Трипільської цивілізації, яка існувала на території України з другої половини VI до другої чверті ІІІ тисячоліття до н.е. Велика кількість предметів трипільської культури в музейних збірках і колекціях свідчить про те, що на території сучасної України ще до зародження цивілізації шумерів та Стародавнього Єгипту існувала унікальна Трипільська цивілізація, яку називають колискою індоєвропейських народів.

За словами одного із засновників колекції, відомого бізнесмена Сергія Тарути, «Платар» планує створити в Києві на базі зібраної колекції музей світового рівня, в експозиції якого колекція предметів старовини часів Трипільської цивілізації посяде одне з чільних місць. Давно пора, адже тісні приміщення «Хлібні» першого дня так і не змогли вмістити всіх охочих побачити здобутки трипільців.