Загартування як мобілізація організму

За допомогою нескладних вправ і дотримання певних правил кожен з нас здатен вберегти себе від грипу та застуди, стверджує в. о. президента Української асоціації «Рух за здоровий спосіб життя», лікар вищої категорії, завідувач відділу реабілітації Українського центру спортивної медицини Володимир Ничипорук.

Лягайте спати з мокрими ногами

Правило перше. Має бути певний режим дня. Треба вчасно лягати спати, прокидатися. Налаштуватися на робочий день допоможе зарядка. Тоді ви будете активні не тільки в роботі, а й матимете добрий психо-фізичний стан. Протягом дня потрібні фізкульт-паузи як дорослим, так і дітям. Перелаштовуючись із розумової праці на фізичну, відбувається розрядка психологічного напруження, нервого стану, тренінг м’язів, судин, що дуже корисно.

Правило друге. Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні.

Щодо загартування: його можна починати будь-якої пори року, найліпше – сьогодні звечора, з дуже простої процедури.

Перед сном (після того, як виконали всі гігієнічні процедури) вимийте ноги холодною водою. Причому ноги потрібно тримати під холодною водою на 3,5,10 секунд. Потім, не витираючи їх, лягайте спати. Не хвилюйтеся, – ні ви, ні діти не застудяться! Можливо, в перший, другий вечір така процедура трохи збуджуватиме дитину, а загалом – це дуже хороший снодійний засіб.

Пам’ятайте, що душ треба приймати значно раніше, ніж лягаєте спати. Так, він знімає втому, людина почуває себе комфортно, але зможе заснути лише через годину-півтори. Станьте під душ одразу, щойно прийшли додому. Ви змиєте негативниі «пахощі цивілізації», які за день увібрали ваше волосся і одяг.

Наступний крок загартування зробіть вранці. Намочіть руки в холодній воді й обітріть своє тіло – обличчя, шию, плечі, руки. Ще раз намочіть – обітріть груди, спину, потім – ноги. Так тричі пройдіться по своєму тілу. Після цього візьміть цупкий рушник і гарно розітріться. Що це дає? Скажімо, коли людину попереджують про якусь небезпеку, вона має певний час на мобілізацію. Маючи такий подразник, як холодна вода, ми попереджаємо організм про те, що можлива зміна температури і нервова система, судини повинні підготуватися. Потім, зробивши масаж, ми стимулюємо перехід організму до холодного подразника.

Якщо хоча б місяць так робити, згодом можна додати прийоми для загартування носа. Для цього в долоню набираємо одну-дві ложки води, занурюємо в ніс і потроху втягуємо, десь на півсантиметра. Якщо навіть вода потрапить глибше, не страшно, вона вийде через рот. Це гігієна носа і холодний подразник водночас. Процедуру роблять вранці, вона забирає не багато часу.

«Левенятко» допоможе уникнути операції

Ви ніколи не замислювалися, чому діти люблять показувати одне одному язика? Можна сказати, що так вони інтуїтивно захищаються від хвороб горла і верхніх дихальних шляхів. У хатха-йозі є вправа «поза лева», яка майже повторює те, що роблять діти. Можливо, вона заскладна, тому пропоную вправу, яку називаю «левенятко». Ви широко розкриваєте рота і висолоплюєте язика настільки, щоб підборіддя торкалося грудної клітки, а кінчиком язика пробуєте дістати її. При цьому може виникнути кашель. Не лякайтеся, це до роботи долучаються м’язи, які підказують, що з горлом не все гаразд. Видихаючи голову вирівнюємо, потім відкидаємо назад, а язиком у роті робимо кільце і підтягумо м’язи вгору, до піднебіння. Таких вправ треба зробити десять. Це займе 50-60 секунд. Якщо у дітей негаразд мигдаликами, робіть вправу тричі на день, після кожного прийому їжі. Якщо її регулярно виконувати, то за 3-4 тижні можна поліпшити здоров’я. Знаю випадки, коли таке «левенятко» допомогло дітям уникнути операції на мигдаликах. Із профілактичною метою ці вправи треба виконувати також у перехідний період від зими до літа. До речі, тоді й голос стає кращим, адже тренуються голосові зв’язки.

Зауваження для матусь. Коли їм холодно, вони чомусь починають тепліше одягати дітей. Причому самі продовжують мерзнути. Стежте за тим, щоб дитині було комфортно. Натягаючи на неї зайві речі, ви сприяєте застуді.

Дотримуючись цих простих правил, ви досягнете доброго результату. Важливо, щоб такі профілактичні заходи стали для вас системою. Тоді можна звертатися до тренерів, психологів, викладачів фізкультури, фахівців, котрі працюють на ниві здорового способу життя, і можуть порадити наступні, більш серйозні методи оздоровлення.