Київ та Варшаву з’єднає…помаранчевий шалик

 У Польщі триває набір охочих їхати в Україну. Однак не як туристи, а спостерігачами на виборах президента. Зокрема, як інформує «Радіо Свобода», одна лише партія «Право і справедливість» заявила, що готова направити 1000 спостерігачів. Іще кілька тисяч спостерігачів із Польщі направлять під егідою уряду, а також ОБСЄ, Вишеґрадської групи держав Центральної Європи чи громадських організацій.

Ті ж, хто не може стати спостерігачем хоч би через те, що не досяг 24-річного віку, виявляють свою солідарність із учасниками помаранчевої революції в інший спосіб.

Роль київського майдану Незалежності в мініатюрі відіграє у польській столиці оранжевий намет, що з’явився під посольством України. Із того часу тут днюють і ночують, змінюючись ротаційно, молоді люди з різних міст та навчальних закладів Польщі. Як і на Майдані, мешканцям оранжевого намету у Варшаві активно допомагають жителі та гості польської столиці. Привозять їжу, каву і чай. Іноді дають гроші, запрошують додому. Один із молодих поляків, що нині мешкає у наметі, повідомив, що їх найбільше зігріває гарне ставлення людей.

Щовечора це місце перетворюється на такий собі «гайд-парк»: люди приходять, щоб дізнатися останні новини з України, подискутувати про перспективу чи просто висловити свою підтримку та солідарність.

Однак такі «оранжеві акції» відбуваються не лише біля намету. Минулого вівторка студенти Варшавського університету організували акцію збору підписів із побажаннями та привітаннями для учасників української помаранчевої революції. Упродовж цієї акції кілька сотень людей заповнили своїми автографами сувій оранжевої тканини завдовжки 120 метрів та завширшки півтора метра.

Та справжнім рекордом довжини може стати оранжевий шалик, який почали плести жінки з України в помаранчевому наметі. До цієї акції долучаються щораз більше представниць прекрасної статі, незалежно від громадянства чи національності. Одна з польських фірм подарувала жінкам 35 кілограмів жовтогарячих ниток. Ініціаторки акції вважають, що їм вдасться сплести шалик довжиною 1000 кілометрів – приблизно такою є відстань між столицями України та Польщі. Чим не рекорд для книги Гіннесса?