Круглий стіл із гострими кутами

Подобається комусь чи ні, та все частіше на різних рівнях мова заходить про ґендер, ґендерний баланс, ґендерну демократію. У цивілізованих країнах особливої ваги надають не тільки рівним правам, а й рівним можливостям представників різних статей. Україна теж зобов’язалася забезпечувати на своїх теренах ґендерну рівність.

Нещодавно  відбувся круглий стіл «Ґендерні ресурси українських мас-медіа: ціна і якість», організований Державним комітетом телебачення та радіомовлення України, Програмою рівних можливостей ПРООН, Шведською агенцією міжнародного розвитку та Українським освітнім центром реформ. Йшлося про наболіле  і для  організаторів, і для журналістів: як найефективніше  доносити ідеї, що є невід’ємною частиною демократичного поступу суспільства? Ґендерні проблеми – аж ніяк не «проблеми жінок». Вони  стосуються економіки, політики, освіти, усіх сфер  і всіх членів соціуму.  Той факт, що вже п’ять років Верховна Рада не може ухвалити Закон «Про державне забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків та жінок», викликає обурення.  Отже, чоловіки, яких у парламенті  України 95 відсотків, уже мають такі права і можливості. А жінки їх не потребують? Що мають робити в цьому випадку журналісти? Не  просто відображати реальний стан речей, а готувати  аудиторію, ціле суспільство до змін, які все-таки неминучі, якщо Україна не прагне залишитися на узбіччі  історії.

Розмова за круглим столом була гострою і водночас толерантною, жвавою і зацікавленою. Радіо-, тележурналісти, представники друкованих засобів масової інформації невдовзі матимуть відповідний посібник, що його підготували організатори круглого столу, робочий варіант якого було роздано присутнім.