В очікуванні грудня гострішають словесні баталії

Моментом істини для суперважкого дивізіону має стати  дванадцяте грудня. Саме цього дня чемпіон світу за версією WBC українець Віталій Кличко вперше захищатиме своє право на золотий пояс. Опонентом українського богатиря буде британець Денні Вільямс, який опинився в центрі загальної уваги після сенсаційної перемоги над підстаркуватим Майком Тайсоном.

«Кличко здобув кілька десятків перемог на професіональному рингу, проте жодна з них не зміцнила його авторитету так, як одна поразка, – зауважив Евандер Голіфілд, колишній чемпіон світу серед професіоналів.  Якби Віталію і в чемпіонському статусі вдалося битися на рівні свого поєдинку проти Льюїса, то сумніву в його вищості взагалі не  виникало б».

Але поки що сумніви виникають навіть у найближчого суперника старшого з Кличків. Англієць Вільямс, увірвавшись до когорти найкращих суперників сучасності завдяки тому, що нокаутував Тайсона, заявив без натяків на скромність: «Кличко неабияк шкодуватиме, що зв’язався зі мною – я поб’ю його навіть жорстокіше, ніж Залізного Майка». На що зазвичай стриманий українець парирував у невластивій для себе гучній манері: «Денні вже вичерпав  ліміт на сенсації, тож має готуватися до всього того, що супроводжує нокаут».

Звичайно, цю словесну перестрілку можна було б списати на  характерну для професіонального боксу передматчеву рекламну кампанію. Проте Вільямса підтримали кілька відомих у великому спорті людей. Скажімо, Джеймс Тоні, офіційний претендент на титул за версією Всесвітньої боксерської ради, висловив жаль, що, радше всього, йому так і не доведеться помірятися силами з українським профі. «Можливо, Віталій насправді класний боксер, але поки що я цього не побачив, – іронічно заявив колишній важковаговик, який марить супертитулом. – І не моя вина в цьому,  адже Кличко, за винятком Льюїса, не мав справи  з боксерами, що спроможні нокаутувати будь-кого. Тому для нього й  Вільямс – грізний конкурент».

А сам Великий Чемпіон, що завершив  професіональну кар’єру після пам’ятного бою з українцем, навіть  запропонував свої послуги Вільямсу. Леннокс Льюїс увійшов до тренерського штабу свого молодшого й менш титулованого співвітчизника і готовий виконувати функції секунданта Денні в грудневому поєдинку. Деякі його поради уже відомі й широкій громадськості. «Віталій не вельми витривалий, тому треба частіше завдавати ударів по тулубу, щоб збити йому дихання, – наполягає Великий Чемпіон.– І не варто гребувати ударами в чоло: ліва брова Кличка піддається розсіченню».

«Свого часу я нокаутував англійця Гербі Гайда, потім відправив на  пенсію його співвітчизника Леннокса Льюїса, а тепер поб’ю й третього підданого Великої Британії – Денні Вільямса. Навіть за умови, що секундантом останнього буде сам Льюїс. Адже ця подробиця примножить моє бажання довести справу до логічного завершення», – відреагував на реваншистське вовтузіння в таборі конкурента наш земляк.

А тим часом у рейтингових реєстрах провідних об’єднань боксерів-професіоналів чітко намітився курс на рішуче оновлення і, що дивно для суперважкої категорії, омолодження чільних десятків. Дещо несподівано серед можливих претендентів на участь у титульних боях з’явилися мало відомі широкому загалові Бекк, Міган, Остін і, здавалося, уже «відпрацьовані» Голота, Макклайн, Маскаєв, Барретт і Гоффман. А от «зубри» боксерської справи – Тайсон і Голіфілд – опинилися в другому ешелоні, та й то  лише в окремих номінаціях. Особливо приємною для нас новиною стало підвищення в ранзі перспективних українських супертяжів Тараса Біденка і Олександра Димитренка. Вони посідають відповідно тринадцяте та чотирнадцяте місця в реєстрі Всесвітньої боксерської організації. Обидва є членами німецького «Юніверсіума», їх активно «просуває» Клаус-Пітер Коль, з яким остаточно розсталися брати Клички (хоча судовий процес триває й досі). Але це навіть не завтра, а більш віддалена перспектива. Нині в центрі загальної уваги старший з уславлених братів. Од того, як Віталій проведе найперший бій в статусі чемпіона світу, залежатиме не лише його спортивна доля.  Грудневий поєдинок атестуватиме весь суперважкий дивізіон, який «стомився» без абсолютного лідера.