У музеї – нові живі експонати

Колекція найстарішого в Україні Севастопольського музею-акваріума днями поповнилася новими живими експонатами.

Серед новоселів – мешканці Індійського океану і Червоного моря, жителі тропічних морів: креветки смугасті й льодяники, а також риби-причепи, у яких замість плавця – присосок. За його допомогою рибка присмоктується до панциря черепахи або до черева великої риби, наприклад, акули. Дуже часто причепи супроводжують акул і в такий спосіб рухаються разом з ними та харчуються залишками їх корму. До речі, у тубільців є навіть своєрідний спосіб вилову черепах у південних тропічних морях: причепі прив’язують волосінь до хвостика та випускають у воду, там вона присмоктується до панциря черепахи, яку потім витягують на поверхню.

Незабаром у музеї відкриється ще один зал. В акваріумах будуть представлені великі акули, риба-місяць, а також дрібні небезпечні для людини восьминоги.

Загалом в експозиції Севастопольського музею-акваріуму майже півтори тисячі живих експонатів, серед яких понад 150 видів безхребетних, риб, амфібій та рептилій. Тут зібрана, мабуть, найповніша у світі колекція мешканців Чорного моря. Особлива гордість музею – живий кораловий риф, на створення якого довелося витратити аж три роки. Бо було потрібне спеціальне технічне оснащення. Потім підготували воду, аби вона відповідала тій, у якій зустрічаються коралові рифи. І лише після цього почалося її заселення, причому не з коралів, а з так званих левронів – «живих каменів». Коли леврони прижилися, у них з’явилися м’які корали й рибки, що зазвичай поселяються у таких рифах.

Крім чорноморських мешканців, у Севастопольському музеї-акваріумі привільно почуваються й представники прісноводних водойм Амазонки та Конго, басейнів Філіппінських островів і Південно-Східної Азії.