«П’ятизірковий» університет

Київському національному університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого виповнюється сто років.

На початку минулого століття український театр, який користувався неабиякою популярністю, потребував професійно освічених акторських кадрів. Це розуміла українська інтелігенція, і 1904 року композитор Микола Лисенко власним коштом відкрив у Києві музично-драматичну школу. Навчальним процесом тут опікувалася Марія Старицька, дочка видатного драматурга. Після смерті Лисенка 1912 року школу назвали його ім’ям, директором стала донька Миколи Віталійовича. У 20-х роках тут викладав реформатор українського театру Лесь Курбас.

З нагоди 100-річчя з дня народження Івана Карпенка-Карого інститутові 1945 року було присвоєно його ім’я. Тут викладали Амвросій Бучма та Гнат Юра. Серед випускників повоєнних років – Ада Роговцева, Юрій Мажуга, Микола Задніпровський, Федір Стригун та чимало інших відомих людей.

1961-го року в інституті відкрився кінофакультет. У першому наборі – Іван Миколайчук, Борислав Брондуков, Раїса Недашківська.

Сергій Данченко, Богдан Ступка, Роман Балаян, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв та сестри Сумські – також випускники інституту Івана Карпенка-Карого.

До речі, й міжнародний кінофестиваль «Молодість» виріс зі студентського кінофестивалю «Початок».

21 серпня цього року Указом Президента України Леоніда Кучми Київському державному університету театру, кіно і телебачення надано статус національного.
Зараз у «театральному» навчається тисяча студентів із 18 спеціальностей. «Кажуть, що у п’ятизірковому готелі на кожного гостя – один працівник. Наш університет також майже «п’ятизірковий»: на кожного студента – один викладач», – розповідає 44-річний ректор Олексій Безгін. Він – колишній випускник кафедри «Організації та управління театральною справою», кандидат мистецтвознавства і професор – очолює університет із липня минулого року.

Вступає сюди талановита молодь із усіх міст України, але завершують навчання, в основному, кияни. Найбільший конкурс – на акторські спеціальності. Після попереднього відбору на одне місце акторської майстерності претендують 30 (!) дівчат.

До 100-річчя університет сам собі зробив подарунок: було розроблено новий логотип. Важливою його частиною є справжнє факсиміле Івана Карпенка-Карого, сфотографоване з історичного документу.