Застуда? Мобілізуй внутрішню оборону

Восени, як правило, завжди активізуються застудні захворювання. Особливо вони виснажують дітей. А тому батькам варто дещо знати про певні особливості дитячого організму.

Полівітамінні рослини

У житті дітей є критичні періоди, які ще імунологи досконало не вивчили, але які добре відомі лікарям-практикам. Двічі у дітей змінюється клітинний склад крові: на 4-5 добі після народження і на 4-5 році життя. Під час другої зміни у крові стає менше лімфоцитів, а нейтрофілів (клітини, які швидко розпочинають боротьбу з бактеріальними збудниками) – більше. Тільки після 5-річного віку дитина починає реагувати на віруси та бактерії так, як дорослі. Тобто залежно від стану імунної системи організм або досить успішно бореться зі збудником бактеріальної інфекції, або менш активно.

Якщо ж організм дитини досить добре сам справляється із хворобою, йому варто допомогти. Але не ліками, а вітамінами, мікроелементами. Головний епідеміолог МОЗ професор Аркадій Фролов наголошує, що під час розгулу збудників парагрипу та аденовірусних інфекцій дітям обов’язково треба давати полівітамінні препарати. Потреба у них в цей час відчутно зростає. Звичайно, діти мають отримувати вітаміни та мікроелементи у природному вигляді – із фруктів, овочів, свіжих соків. Але якщо з певної причини це не виходить, варто придбати в аптеках препарати з екстрактом лікарських рослин – шавлії, ехінацеї пурпурової, елеутерококу, оману високого, явліцю чи солодки голої. Це рослини, які мають адаптогенну дію, сприяють зміцненню організму. Дуже корисно давати дітям настої, чаї або відвари із таких полівітамінних рослин, як шипшина, глід, аронія (чорноплідна горобина), горобина звичайна. Варто споживати фейхоа, чорну смородину, аґрус, малину, ожину, суницю, обліпиху, а також пророслі зерна злакових. Усі ці біологічно активні речовини мобілізують так звану внутрішню опірність організму.

Фахівці також радять, що упродовж місяця після хвороби дитина має багато спати – бажано й удень. Корисно їсти не менш як 4 рази на добу, причому в меню мають бути овочі та фрукти. Якщо ж їх недостатньо, варто придбати вітамінні препарати.

«Вітамін бадьорості» і час

Не зайве нагадати, що найбільший ворог вітамінів – час. Від тривалого зберігання в овочах і фруктах значна кількість їх втрачається. Вітамін С, який ще називають «вітаміном бадьорості», за 3 місяці в яблуках руйнується на 16 відсотків. Апельсини, мандарини та лимони, що зберігалися 10 місяців, втрачають до 30 відсотків, а в зелені його запаси вже через добу зменшуються на 40-60 відсотків.

Лікарі кажуть, що вітаміни – це деталі біологічного годинника нашого організму. По-перше, саме вони приводять у дію годинниковий механізм біохімічних реакцій, з яких утворюється весь процес обміну речовин, тобто відбувається життєдіяльність кожного з нас. У разі нестачі якихось «деталей» «годинник» не зможе правильно відраховувати час.

По-друге, вітаміни і деякі мікроелементи (селен) виконують захисну функцію, знешкоджують отруйні речовини, так звані вільні радикали й канцерогени та шкідливі білки, що їх виробляють, скажімо, віруси грипу.

Доза аскорбінки зростає у 200 разів!

Зауважте, що при різноманітних захворюваннях, стресах, інтоксикаціях потреба організму у вітамінах та мінеральних речовинах істотно зростає – у багато разів. Скажімо, якщо добова доза нашого улюбленого вітаміну С – аскорбінової кислоти – становить 50 – 60 мг, то під час грипу чи застуди її потрібно відповідно збільшити до 500 мг. До речі, всесвітньо відомий вчений Лайнус Полінг – єдиний дослідник, який удостоєний Нобелівської премії двічі, експериментально довів, що вітамін С можна застосовувати у разі хвороби в дозах, що перевищують нормальні навіть у 200 разів. У своїй науковій праці «Вітамін С і звичайна застуда» він доводить, що цей вітамін не просто підвищує імунітет, а стає потужним щитом на шляху інфекції. Учений також доводить, що основою здорового способу життя є «три кити». Це передусім раціональне харчування, фізична активність і забезпечення організму вітамінами та мікроелементами, яких не вистачає у звичайній їжі. «Я вважаю, писав Лайнус Полінг, – що вітаміни – це важливий елемент харчування. Для гарного стану здоров’я вітаміну С та інших вітамінів потрібно набагато більше, ніж рекомендовані тепер норми вживання».

Отже, імунна система, що перебуває у бойовій готовності, знищує все генетично чуже для організму – аномальні, перероджені клітини, а також інфекційних збудників, що потрапили до організму ззовні. А щоб «озброїти» її, мобілізувати неспецифічний імунний захист, варто запастися краплями настоянки ехінацеї, евкаліптовим бальзамом, екстрактом кореня елеутерококу тощо, а також вітамінами та полівітамінними комплексами.