Якому екзит-полу вірити?

Наймасштабніший в Україні екзит-пол (опитування на виході з виборчих дільниць) проведе консорціум вітчизняних соціологічних організацій 31 жовтня.

До консорціуму входять фонд «Демініціативи», центр «Социс», Київський міжнародний інститут соціології, центр «Соціальний моніторинг» та центр імені О.Разумкова. Екзит-пол такого масштабу (планується опитати близько 50 тисяч осіб) – недешеве задоволення. Цей проект фінансують вісім посольств і до нього готувалися протягом останніх трьох місяців. Як виявилося, дехто працює значно оперативніше. Скажімо, фонд «Общественное мнение», очолюваний росіянином Глібом Павловським, недавно запланував свій екзит-пол. Мабуть, готувати фахівців йому не потрібно. Учасники консорціуму обурювалися навіть не тим, що результати цього «незалежного» експерта дивним чином збігаються з бажаннями влади, а тим, що така акція може дискредитувати соціологію як науку.

Крім того, 22 відсотка українців зізналися, що бояться чесно відповідати на запитання незнайомих інтерв’юерів. Через це частині організацій консорціуму довелося змінити методику опитування на анонімне анкетування. У такому випадку виборець обводить кружечком свого обранця і кидає складений папірець у скриньку. Якщо результати кожної з організацій відрізнятимуться більш ніж на два відсотки, їх подадуть окремо по кожній компанії. Перші результати оприлюднять уже о 20.00, а остаточні дані буде оголошено близько 21.30 в УНІАН.