Кіно та гроші

Один із почесних гостей цьогорічного кінофестивалю «Молодість» – польський режисер Ян Якуб Кольський. Він представив у Києві ретроспективу своїх фільмів, а також розповів про особливості кінематографа сусідньої Польщі.

Пан Кольський стоїть осібно від усього польського кінематографа. Народився він 1956 року в Лодзі, неофіційній столиці польського кіно. Він – представник кінематографічної династії в четвертому поколінні. Кольський встиг проявити себе як сценарист, оператор і режисер, на його рахунку понад 20 стрічок, а також телевізійні постановки й музичне відео. Фільми Кольського начебто архаїчні з тематики, але гранично новаторські за суттю. Він вибивається з покоління режисерів-співвітчизників, які поставили собі за мету адаптувати жанрові схеми американського кіно до польської реальності.

На думку режисера, нещодавнє входження Польщі до Європейського Союзу веде до «макдоналізації» його рідної культури. «Зараз для нас важливо зберегти національну подобу, аби не розчинитися у глобальній європейській культурі», – ділиться роздумами режисер. Він зазначає, що тепер у кінематографістів сусідньої країни з’явилася й перевага – можливість доступу до європейських фінансових фондів. Та ними ще не встиг скористатися жоден польський режисер.

Хоч як дивно, але на відсутність грошей скаржаться не лише українські кінематографісти. «Популярність режисера, активний прокат його фільмів у кінотеатрах, наявність відданих глядачів ще не гарантує фінансування нового проекту, – розповідає Ян Якуб Кольський, – нині в Польщі з’явилася нова тенденція: гроші отримують комерційні проекти, хоча непродуктивність таких інвестувань очевидна». Щоправда, у Польщі активно фінансують дебютні картини – роблять це телевізійні компанії.

Саме складність формування бюджету й призвела до того, що нині Ян Якуб Кольський веде зйомки першої картини за останні шість років. Для порівняння: до того упродовж семи років режисер знімав по стрічці щороку. Попередня робота – «Історія кіно в Попелявах» – наполовину автобіографічна. Новий фільм Кольський планує також створити в стилі «магічного реалізму».